Najnoviji članci na blogu

Nemačka: 35 godina DE domena

Objavio , dana новембар 24, 2021 u kategoriji Domeni
nemacki de domen

Jedan od najpopularnijih svetskih ccTLD internet domena slavi 35 godina postojanja

Dva kompjuterska naučnika, Jon Postel i Pol Mokapetros razvili su 1983. godine domain name system (DNS), praktičan metod korišćenja novopokrenute internet mreže sa user-friendly imenima umesto korišćenja adresa sa brojevima.

Na samom početku, samo nekoliko država bilo je pozvano da učestvuje u projektu razvoja Interneta i jedna od njih je, naravno, bila Nemačka.

Razvojem standarda ISO 3166-1, baziranog na prva dva slova države na maternjem jeziku, Deutschland, IANA je registrovala ccTLD .de u root zoni DNS-a 5. novembra 1986. godine.

BiznisCentar ponuda: Registracija DE domena

Prvih deset godina za registraciju nemačkog ccTLD nacionalnog domena .DE bio je zadužen Departman za kompjuterske nauke Univerziteta u Dortmundu, da bi nakon toga prešao u nadležnost Univerziteta u Karlsrueu 1994. godine. Godine 1996. Nemačka vlada osniva DENIC eG, neprofitnu organizaciju, koja se sve do danas brine o registracijama de domena.

Danas je .DE domen jedan od najpopularnijih nacionalnih domena među korisnicima širom sveta, najviše zahvaljujući ekonomskoj snazi Nemačke u svetskim okvirima.

Broj nemačkih domena svake godine poraste za nekih 150.000 i 13. jula ove godine, broj DE domena premašio je brojku od 17 miliona.

DE domen drugi je nacionalni domen u svetu, odmah nakon kineskog CN i ispred britanskog nacionalnog domena UK.

DeniC eG ima prilično liberalna pravila kada je u pitanju registracija DE domena i domen mogu da registruju apsolutno svi, bez potrebe navođenja sedišta preduzeća ili rezidentnosti u Nemačkoj registranta domena. Ipak, DENIC ima pravo da zatraži od registranta da odredi predstavnika domena koji je stanovnik Nemačke.

Nekih 1,2 miliona DE domena registrovano je od strane korisnika van Nemačke – najviše iz Sjedinjenih država, Holandije i Rusije.