Najnoviji članci na blogu

Orto RNIDS: novi ćirilički font za preuzimanje

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Domeni
orto ćirilični domen

Orto RNIDS je novo ćiriličko pismo kreirano prvenstveno za ekranski prikaz koje Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) poklanja korisnicima interneta, a može se preuzeti besplatno na sajtu rnids.rs

Ovo je drugo po redu ćiriličko pismo čiju je izradu RNIDS omogućio, a kreirano je kroz saradnju sa organizacijom Tipometar. Novi fontovi poklanjaju se povodom obeležavanja devete godišnjice početka registracije ćiriličkog .srb domena.

Za razliku od pisma Areal RNIDS, predstavljenog u januaru 2020. godine, slabserifnog tipografskog pisma, Orto RNIDS je sanserifno tipografsko pismo humanističkog tipa. Izvedeno je u uspravnom i kurzivnom obliku, u dve težine. Kreirano je sa idejom da se oblici slova dobro prilagode prikazu na ekranu, a podjednako dobro se ponaša i pri upotrebi u štampi. Autorka fontova Orto RNIDS je Ana Prodanović, docentkinja na Fakultetu promenjenih umetnosti.

Procitajte više: Registracija RS domena

Novo pismo predstavljeno je tokom onlajn skupa „Ćirilica u digitalnom svetu“, a o procesu izrade fontova, inspiraciji za njihovo stvaranje i mogućnostima svakodnevnog korišćenja pisma govorila je autorka Ana Prodanović. U nastavku je publika imala prilike da prati predavanje dr Svetlane Slijepčević Bjelivuk, naučne saradnice na Institutu za srpski jezik SANU na temu jezičke kulture i upotrebe srpskog jezika na internetu.

Skup je okončan panel diskusijom koju je moderirao Zoran Stanojević, urednik internet portala RTS-a, a njegovi sagovornici su razmatrali položaj ćirilice u digitalnom svetu. Učesnici su diskutovali o upotrebi ćirilice u dizajnu, pri razvoju identiteta robnih marki i njihovoj komunikaciji na internetu i van njega.

Bilo je reči o sajtovima čiji je ne samo sadržaj na ćirilici, već i čiji su linkovi na ćirilici, na .srb nazivima domena, a učesnici su se saglasili da je pitanje upotrebe ćirilice pitanje odluke da je koristimo, jer ni tehničke ni komunikacione prepreke nisu nepremostive, ukoliko želimo da ih prevaziđemo.

Download: Preuzmite Orto RNIDS font
Narucite odmah: Domaći (RS) internet domeni
Tehnicka podrška: Pozovite Kontakt centar