Najnoviji članci na blogu

Poreska uprava upozorila programere da prijave prihode iz inostranstva

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Uncategorized
zabrinut par poreska uprava

Ono što je bilo očekivano da će se desiti, a što je iznenadilo programere i sve freelancere koji na različite načine ostvaruju prihode kao fizička lica, jeste poziv da prijave prihode i na osnovu toga plate porez i doprinose za obavljanje različitih delatnosti.

Na Facebook profilu Ministarstva finansija Republike Srbije, od jutros je postavljen poziv za „Samoinicijativno prijavljivanje prihoda iz inostranstva”.

U pratećem obrazloženju navodi se da je Poreska uprava na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenja tih podataka sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom plaćenom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu/drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika, ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.

Na koga se ovo odnosi? Kako se dalje navodi, na sve koji ostvaruju prihode iz inostranstva pružajući usluge odavde, dakle programeri, prevodioci, nastavnici stranih jezika, promoteri, grafički dizajneri itd.

Poziv je upućen i onima koji zarađuju putem društvenih mreža – jutjuberima i influenserima, zatim ljubiteljima sporta koji se klade preko interneta (nije baš jasno na koga se ovo odnosi, jer strane kladionice ne prihvataju naše kartice), a nisu zaboravljeni ni stanodavci koji nekretnine izdaju na period kraći od 30 dana („stan na dan”).

Svi navedeni su ljubazno zamoljeni da samostalno podnesu poreske prijave, obračunaju porez i doprinose (sa sve kamatom) i izmire svoje zakonske obaveze. U suprotnom, slede im prekršajne prijave.

Dodatne informacije (a njih će svakako biti), mogu da se dobiju pozivanjem Kontakt centra na brojeve 011 33 10 111 ili 0700 700 007, kao i neposredno na šalterima „Vaš poreznik” u filijalama Poreske uprave.

S obzirom na to da je reč o prihodima ostvarenim u inostranstvu, najvažnije je da se prilikom analiza, poreskog planiranja ili utvrđivanja poreske obaveze konsultuju ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje Srbija ima zaključene sa mnogim zemljama, i čiji je cilj upravo da se izbegne dvostruko oporezivanje ostvarenog prihoda.

Savet: odmah idite kod svog knjigovođe.