Najnoviji članci na blogu

Poslovna realnost: biznis se seli prema istoku

Objavio , dana 3 фебруара, 2022 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing
kineska nova godina

Poslednjih desetak godina svedoci smo potpune promene poslovnih okolnosti u kojima je evidentna činjenica da se fokus poslovanja seli prema Aziji i, pre svega, kineskim kompanijama.

Kina, sa populacijom od preko 1,4 milijarde ljudi, bruto domaćim proizvodom od 23.000 $ po glavi stanovnika, očekivanim privrednim rastom od 5,1% i 57% državnog duga u odnosu na BDP (podaci su OECD-a) predstavlja poslovnu priliku na koju bi i domaći privrednici trebalo da računaju.

BiznisCentar ponuda: Registracija .ASIA domena

Posle prethodne kineske Nove godine u znaku bivola, u utorak 1. februara dočekana je kineska Nova godina, ili kako se još naziva Lunarna Nova godina koja predstavlja najpopularniji praznik kada su u pitanju stanovnici Azije.

Kineski horoskop simbolizuje 12 znakova koji kao prvi znak vodi Pacov kome se pripisuje izuzetna domišljatost, a to su još Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Svinja, Pas, Bivo, Tigar i Zec. Tigar se smatra agresivnom životinjom, Vodeni Tigar — što znači da će ga voda kao element ublažiti i doneti mekšu crtu. Predviđanja kažu da naredna godina ne bi trebalo da bude nestabilna, ali biće vrlo dinamična i mogu da se očekuju važne promene.

Kada je u pitanju saradnja sa azijskim kompanijama, predlažemo sledeće

  • pokrenite istraživanje kineskog tržišta i kompanija, u pogledu eventualne zainteresovanosti za vaš proizvod
  • istražite potencijalnu konkurenciju
  • informišite se posredstvom privrednih komora, poslovnih asocijacija i partnerskih privrednika, kakve su privredne okolnosti, uslovi poslovanja i poslovne prilike na razvijenim azijskim tržištima
  • kontaktirajte azijske kompanije koje posluju na našem tržištu, u pogledu saradnje ili eventualnog zastupništva na tržištima na kojima one posluju
  • prilagodite svoj sajt za potencijalne kupce iz azijskih zemalja