Najnoviji članci na blogu

Preminuo kreator GIF-a

Objavio , dana 24 марта, 2022 u kategoriji Fotografija, Internet poslovanje
formati fotografija koji se koriste na web stranicama

Stiven Vilhajt, kompjuterski stručnjak koji je kreator čuvenog Graphics Interchange Format, poznatijeg kao GIF, preminuo je u svojoj 74. godini.

Vilhajtova supruga Ketlin potvrdila je da je njen suprug preminuo usleg komplikacija izazvanih Kovid respiratornim virusom.

Ovaj kompjuterski stručnjak smatra se kreatorom čuvenog GIF grafičkog formata i jednim od „očeva“ moderne grafike kakvu danas poznajemo.

Registracija domena – za dizajnere

Vilhajt je bio zaposlen u kompaniji CompuServe i vodio je tim inženjera koji su bili odgovori za GIF format koji je predstavljen 1987. godine, u vreme kada je to bio maksimalan domen boja na fotografijama, a sve u skladu sa tadašnjim dial-up modelima i njihovim brzinama prenosa podataka.

Ketlin je ispričala da je Stiv praktično sam osmislio ovaj format – sve je smišljao u svojoj glavi, kod kuće i zatim bi odlazio u grad da programira na svom kompjuteru. Funkcija animacije u okviru jednog GIF-a dodata je kasnije.

Kako da optimizujete slike na svom sajtu

Pravu popularnost GIF je dostizao 2000-tih godina kada su npr. nalozi na MySpace društvenoj mreži blještali od raznih tastera, sličica i animacija izrađenih u ovom formatu, dok se njegovo korišćenje zadržalo i širom Tumblr društvene mreže, kada je posle 2010-tih zamenjen naprednijim formatima.

Godine 2013. Vilhajt je dobio Webby Awards nagradu za životno delo.