Najnoviji članci na blogu

Redizajn portala eUprave

Objavio , dana новембар 22, 2021 u kategoriji Internet poslovanje
redizajn euprave

Nakon skoro 11 godina građanima Srbije dostupan je novi Portal eUprava. Portal ima novi dizajn i funkcionalnosti, njegov sadržaj je prilagođen mobilnim i tablet uređajima, a nalazi se na staroj adresi euprava.gov.rs.

Po prvi put u Srbiji u sistemu elektronske uprave je uvedena elektronska identifikacija uz korišćenje mobilnog telefona tj. dvofaktorska autentikacija. Ovo je više nego bitan korak u razvoju elektronske uprave koji suštinski omogućava razvoj mUprave u Republici Srbiji. Uvođenje dvofaktorske autentikacije će nam omogućiti da u narednom periodu sve usluge elektronske uprave budu dostupne na mobilnom telefonu. Deo novog sistema je i nacionalni Portal za elektronsku identifikaciju građana i privrede. Vrlo brzo očekujemo povezivanje drugih državnih portala (LPA, APR, ePorezi, CROSO) sa novim sistemom elektronske identifikacije i tako će se konačno prevazići problem koji su korisnici imali sa različitim operativnim sistemima i instalacijom čitača kvalifikovanih elektronskih sertifikata“, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu i dodao da korisnici sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom sami mogu da izgenerišu nalog dvofaktorske autentikaicje, a da će do kraja februara izdavanje naloga dvofaktorske autentikacije biti dostupno i na različitim šalterima u Srbiji.

Na novom Portalu eUprava građani po prvi put mogu da vide svoje podatke iz 15 različitih registara u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (matične knjige rođenih i venčanih), Ministarstva unutrašnjih poslova (podaci iz lične karte, pasoša, prebivalište, državljanstvo, boravište, vozačke dozvole, registracija vozila, oružje u legalnom posedu), Centralnog registra socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje (trenutna evidencija i istorija evidencije), Republičkog geodetskog zavoda i PIO fonda. Ovo znači da će građani imati na jednom mestu transparentan uvid u sve svoje podatke. Sledeći korak je da se građanima omogući uvid u lične podatke u registrima lokalne poreske administracije i Poreske uprave Republike Srbije.

Nova funkcionalnost pristupa podacima će pomoći daljem razvoju eUprave u Srbiji jer će građani biti u prilici da lako provere tačnost svojih podataka i po potrebi obrate nadležnoj instituciji kako bi se ti podaci ispravili.

Jovanović je rekao da su informacije i usluge na novom Portalu organizovane prema životnim događajima, u ovom trenutku to je 8 oblasti – porodični život, vrtić, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, studiranje, traženje posla, kupovina nepokretnosti, kao i otpočinjanje poslovanja i osnivanje firme. „Ove oblasti sadrže odgovore na 300 pitanja koja smo prikupili iz anketa koje su građani popunjavali, jer nam je od velikog značaja bilo da identifikujemo realne životne probleme građana. Želeli smo da znamo šta je ono što ih najviše interesuje kada se nađu u određenoj životnoj situaciji. Na pisanju odgovora zajedno su radili timovi iz različith državnih institucija i trudili su se da odgovore koncipiraju tako da budu kratki i razumljivi svim našim građanima“, izjavio je Jovanović.

On se zahvalio celom timu iz Kancelarije za IT i eUpravu koji je učestvovao u razvoju novog sistema eUprave i elektronske identifikacije.

Preko 980.000 već postojećih korisnika eUprave mogu bez ikakvih problema da koriste novi sistem eUprave sa svojim starim korisničkim imenom i lozinkom.