Najnoviji članci na blogu

Redizajniran WordPress sajt Bele kuće

Objavio , dana новембар 23, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing, Web dizajn
sajt bele kuće

Džo Bajden je u sredu, 20. januara inaugurisan u XLVI Predsednika, dok je Kamala Haris postala prva dama potpredsednica Sjedinjenih američkih država. U istom trenutku, pušten je u rad redizajnirani sajt Bele kuće

Dolaskom nove administracije pušten je u rad redizajnirani sajt Whitehouse.gov koji će, kao i prethodna verzija, biti upravljan uz pomoć WordPress CMS-a, najpopularnijeg sistema za upravljanje internet sadržajem (CMS).

Podsetimo, dolaskom Baraka Obame 2009. godine na čelo SAD, američka administracija je počela korišćenje Drupal platforme, uz značajnije korišćenje open data protokola, dok je administracija Donalda Trampa prešla na WordPress 2017. godine.

Specijalna ponuda: WordPress web hosting paketi

Interesantno je da je u periodu od 9. novembra prošle godine do inauguracije bio pokrenut i tranzicioni sajt BuildBackBetter.com, hostovan od strane kompanije Automattic i čiju izradu, kao i novog sajta, potpisuje vašingtonska agencija Wide Eye koja je dizajnirala i sajt Kamale Haris za predsedničku trku 2020. godine.

Procitajte više: Bajden pobeđuje Trampa, kaže Google

Stari sajt koji je vodila administracija Donalda Trumpa može se videti u arhivi, na adresi trumpwhitehouse.archives.gov

Kada je u pitanju redizajnirani sajt Bele kuće, uočavaju se sledeća unapređenja:

  • Dizajn je jednostavan, uprošćen u odnosu na prethodnu verziju i služi lakšem pristupu sadržaju. Padajući meni takođe poboljšan
  • Što se tiče tehničkih parametara, sajt je izrazito brz i optimizovan
  • Nove opcije uključuju dark mode, zumiranje teksta i pristup španskoj verziji sajta
  • Novost predstavlja i formular za newsletter, koji se nalazi u dnu svih stranica

Takođe, ukoliko pogledate kod samog sajta Bele kuće, uočava se i svojevrsna reklama ka usds.gov, sajtu američke vlade za okupljanje IT profesionalaca koji učestvuju u projektima za unapređenje javnih servisa i usluga za američke građane (veoma interesantan sajt, sa primerima projekata). Naime, ovaj projekat pod nazivom United States Digital Service predstavio je još Barak Obama, ali je snažniji uticaj dostigao tek pod Trampovom administracijom. Mnogi američki mediji navode da je USDS projekat, skoro i zaboravljen, imao odlučujući uticaj prilikom odgovora američkih zvaničnika na pandemiju koronavirusa. Član USDS tima je i čuveni bivši zvaničnik Google-a, Met Kats koji u okviru projekta vodi svoj tim inženjera.

primer koda za reklamu servisa za it profesionalce americke vlade

Još jedna interesantna adresa koja se može pronaći u kodu sajta Bele kuće je i analytics.usa.gov, adresa na kojoj se mogu pronaći statistički podaci o posetama svih sajtova američkih vladinih agencija i ministarstava. Podaci su svi u otvorenoj formi i mogu se preuzimati uz pomoć API-a.

analiticki podaci o posetama sajtovima američke vlade

Što se tiče naše države, poslednji redizajn sajta Vlade Srbije srbija.gov.rs izvršen je novembra 2018. godine, i to posle 14 godina, kao jedan od glavnih koraka da daljoj digitalizaciji državnih elektronskih usluga.

Narucite odmah: Izrada sajtova
Tehnicka podrška: Pozovite Kontakt centar