Najnoviji članci na blogu

RNIDS poklanja nove fontove Lingva RNIDS

Objavio , dana јануар 28, 2022 u kategoriji Domeni
ćirilični internet domeni

Povodom 10 godišnjice od početka registracije ćiriličkog .срб domena, Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) poklonila je još jedno pismo srpske ćirilice dizajnirano prevashodno za ekranski prikaz i upotrebu na internetu.

Lingva RNIDS je serifno pismo sa četiri fonta koje, iako odlično izgleda na ekranu, podjednako dobro može da se koristi i za priređivanje štampanih materijala.

Registracija domaćih domena – .RS i SRB

Pismo Lingva RNIDS dostupno je za besplatno preuzimanje na veb-sajtu RNIDS-a.

Ovo je treće pismo kreirano u saradnji sa organizacijom Tipometar koje RNIDS poklanja. Prethodno su poklonjena pisma Areal RNIDS i Orto RNIDS, takođe dostupna za preuzimanje na veb-sajtu рнидс.срб.

Ćirilica u oku posmatrača

Novo pismo predstavljeno je tokom događaja Ćirilica u oku posmatrača koji je publika pratila onlajn.
Petar Vasilić, autor pisma, govorio je o saradnji RNIDS-a i organizacije Tipometar, koja je rezultirala trećim pismom koje RNIDS poklanja. Napomenuo je da je rad na pismu trajao još iz perioda kada je pripremao master rad. Osvrnuo se na važnost kreiranja fontova na srpskoj ćirilici jer besplatni (najlešće Gugl) fontovi koji podržavaju ćirilicu mahom sadrže ruske kurzivne oblike. Prilikom kreiranja pisma za ekranski prikaz podešeni su takozvani „hint mehanizmi“ za svaki slovni znak pojedinačno, što je posebno važno zbog sitnih veličina na ekranu. (Izvor: saopštenje RNIDS-a, Foto: RNIDS/TwoTech.Solutions)