Najnoviji članci na blogu

Samo 38% stanovnika Srbije kupovalo je na Internetu 2020.

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Prodaja na Internetu
Evropa

Statistički biro Evropske unije, Eurostat objavio je statistike kupovine na Internetu tokom 2020. godine. Kada je u pitanju Srbija, nalazimo se u dnu ove lestvice.

Prema najnovijem izveštaju Eurostata, statističkog biroa Evropske unije tokom 2020. godine je u 27 država EU čak 7 od 10 stanovnika kupilo na Internetu neki proizvod za privatne potrebe u starosnoj grupi do 55 godina, dok za korisnike iznad ove starosne granice, taj procenat je nešto niži i iznosi oko 58%.

procenat kupaca na internetu po statistici eurostata

Kada su u pitanju pojedinačne države Evrope, u pogledu nivoa korišćenja Interneta najviši procenat beleže Danska, Luksemburg i Island (99% stanovnika koristilo je Internet tokom 2020. godine), dok je najniži procenat u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini (74%), Italiji i Turskoj (78%).

Izrada sajtova: Izrada, održavanje i vođenje internet prodavnica

Ukoliko posmatramo procenat kupaca na Internetu, najveći broj internet kupaca imaju Danska (89%), Holandiji (87%), Norveškoj (85%) i Švedskoj (84%). Najmanji broj kupovina na Internetu beleže se u Crnoj gori (23%), Bosni i Hercegovini (28%), Bugarskoj (31%), dok se Srbija nalazi nešto više na lestvici, sa 38% odsto kupaca na Internetu.

procenat kupaca na internetu po drzavama evrope

Kada su u pitanju proizvodi i usluge koji su najviše kupovani na Internetu prošle godine, ubedljivo najveći procenat kupaca kupovao je odeću i obuću (uključujući sportsku odeću) sa 64%, zatim slede narudžbine i dostave iz restorana, lanaca brze hrane i catering usluge (29%), nameštaj, kućne potrepštine ili alatke za baštu (28%), kozmetički i proizvodi za negu lepote kao i knjige, magazini i novine (27%), dok se kupovina računara i mobilnih telefona sledi sa 26%.

vrste proizvoda elektronske trgovine u evropi

Potrošnja na Internetu kreće se između 100 i 500 EUR u najvećem procentu (46%), između 50 i 100 EUR (20% ispitanika) i manje od 50 EUR (13%).

potrosnja na internetu eurostat istrazivanje

Velika većina ispitanika (71%) nije imala nikakvih problema prilikom online kupovine, 16% je imalo problema sa brzinom isporuke (što i nije čudno, s obzirom na karantine zbog koronavirusa širom Evrope i otežan rad kurirskih službi), dok je manje od 10% imalo problema sa tehničkih greškama na proizvodima ili na samom sajtu prilikom naručivanja.

Internet domeni za vaš e-shop: Registracija .SHOP i .STORE domena

Kada su u pitanju razlozi zašto i dalje Evropa beleži nizak procenat e-kupaca u internet prodavnicama širom kontinenta, 72% je izjavilo da preferira kupovinu u prodavnicama, želi da pogleda proizvod ili su lojalni nekim prodavcima; 25% zbog zabrinutosti za bezbednost kupovine ili privatnost korisnika; 20% zbog nedostatka znanja ili obučenosti za online kupovinu.

razlozi zbog kojih ne kupuju na internetu eurostat istrazivanje

Izvor: Eurostat

Narucite odmah: Pokrenite reklamiranje na društvenim mrežama
Tehnicka podrška: Pozovite Kontakt centar