Najnoviji članci na blogu

SSL sertifikati: validnost skraćena na 398 dana

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Zaštita sajta
ssl skraceno

U skladu sa odlukama naših partnera u oblasti sertifikacije, Biznis Centar će od 1. septembra 2020. izdavati SSL sertifikate sa maksimalnom validnošću od 398 dana (13 meseci).

Apple je početkom ove godine najavio da od 1. septembra svi sertifikati izdati na period duži od 13 meseci neće biti podržani u njegovom Safari internet pregledaču i na iOS/iPadOS/watchOS/tvOS uređajima. Odmah nakon jednostrane odluke ovog giganta, odluku su podržali i Google (Chrome) i Mozilla (Firefox). Safari je drugi najkorišćeniji internet pregledač, sa 17% tržišta.

Svi korisnici Biznis Centra koji su kupili SSL sertifikate sa validnošću više od jedne godine, neće imati nikakvih problema u radu svojih sajtova i aplikacija.

Ukoliko korisnici žele da zakupe SSL sertifikate sa validnošću više od jedne godine, oni će to i dalje moći da učine, s napomenom da će svake godine morati da izvrše re-izdavanje navedenog SSL sertifikata.

Instalacija SSL sertifikata

SSL sertifikati: sa 10 godina do samo jedne godine validnosti

Deceniju ranije, SSL sertifikat mogao je da se zakupi do čak 10 godina, ali je tokom ovih godina, nekoliko puta period validnosti skraćivan – februara 2015. godine na 39 meseci i početkom 2018. godine na 27 meseci.

Google je prvi predložio skraćenje na godinu dana prošle godine, ali članice CA / Browser foruma (eng. Certification Authority Browser Forum) nisu prihvatile ove izmene. Onda je Apple pokazao svoju veličinu…

Inače, CA / Browser forum predstavlja grupu kompanija koje određuju standarde i politike koje kontrolišu bezbednost SSL sertifikata.