Najnoviji članci na blogu

Šta je CMS i zašto je potreban vašem sajtu?

Objavio , dana новембар 22, 2021 u kategoriji Web dizajn, Web hosting
cms

Kada pokušavamo da objasnimo zašto je za pokretanje, razvoj i upravljanje sajtom najbolje rešenje izgradnja sistema za upravljanje sadržajem, predložimo klijentu da zamisli, da je pred njih dugačak put i da li će taj put preći peške ili vozeći kvalitetan automobil? Odgovor na ovo pitanje je svima poznat

Sistem za upravljanje sadržajem (eng. content management system, skraćeno CMS) predstavlja predstavlja softversku internet aplikaciju sa neophodnim dodacima za pokretanje, dizajn, objavljivanje i upravljanje sadržajem bez potrebe korišćenja tehničkog znanja (programiranja i sl).

U zavisnosti od nivoa obučenosti i edukacije u određenim oblastima, korisnici ovakvih sistema mogu jednostavno upravljati sadržajima na sajtovima, uključujući tekst, grafičke elemente, video i audio datoteke, optimizovati sadržaje u skladu sa zahtevima optimizacije za pretraživače (SEO), jednostavno pokretati određene dodatke CMS-u, prodavati svoje proizvode i dr.

Izgradnja sajta od početka, bez korišćenja CMS-a veoma komplikuje celokupan proces. Morali biste da znate određene programske jezike, ručno prebacujete sadržaj na svoje web hosting servere, koristite kombinaciju programskog koda i sadržaja, itd.

Moderni CMS sajtovi sastoje se od dva dela: front end-a i back end-a. Front-end je deo sajt koji posetioci više u svom internet pregledaču: članci na blogu, slike, video-klipovi, O nama i Kontakt stranice, formulari za prijavu slanja e-magazina i dr.

Back end predstavljaju baza podataka i programske funkcije za izgradnju funkcionalnosti u okviru sajtova. Sadržaj je snimljen u bazi podataka i učitavanjem od strane internet pregledača posetioca, prikazuje se na front-endu. Back end funkcionalnosti mogu biti razvijane u različitim programskim jezicima kao što su PHP, Python, JavaScript i dr.

Kada razvijate CMS, nije potrebno da razmišljate o front end-u ili back end-u jer su ove aplikacije prilagođene korisnicima koje se prikazuju takođe u internet pregledaču, uz ugrađene npr. dodatke kao što je uređivač sadržaja (eng. content editor) za kreiranje članaka, stranica, proizvoda na sajtu i dr. Evo primera jednog od najboljih CMS-a, WordPress-a:

editor za uređivanje sadržaja na wordpressu

Na tržištu trenutno postoji ogroman broj cms-ova i ukoliko se odlučite za jedan od njih, izbor sistema za upravljanje sadržajem treba da zavisi od oblasti vašeg poslovanja, marketing i prodajnih planova i sve u cilju dalje nadogradnje vašeg digitalnog poslovanja, ili digitalizacije.