Najnoviji članci na blogu

Šta je SSL sertifikat

Objavio , dana децембар 30, 2021 u kategoriji SSL sertifikati, Zaštita sajtova
šta je ssl sertifikat

Osiguravajući da svi podaci u okviru ove konekcije budu sigurni i privatni, SSL enkripcija sprečava hakere od krađe privatnih informacija, kao što su brojevi kreditnih kartica, imena i adrese.

SSL je najviše korišćeni sigurnosni protokol u svetu i osim zaštite podataka sa platnih kartica, koristi se i za bezbedno prijavljivanje na internet sisteme, elektronsku poštu i povezane aplikacije, veze između klijenta i web servera, transfere datoteka i dr.

Ukoliko prodajete proizvode ili usluge putem svog web sajta i prihvatate kreditne kartice online, potreban vam je SSL sertifikat kako biste osigurali bezbednost svog sajta. Takođe, ukoliko ne prodajete ništa na Internetu, ali želite da povećate kredibilitet svog sajta, jedan od sertifikata u našoj ponudi obavezno zakupite i instalirajte.

Proces izdavanja sertifikata

Kada se podaci prenose između posetioca i web sajta putem redovnog HTTP protokola, oni nisu šifrovani i vidljivi su svima sa strane. Zamislite da sedite u kafeteriji i koristeći javnu, besplatnu Wi-Fi konekciju pokušavate nešto da kupite na Internetu. Bez SSL-a, svako ko je iole vičan, mogao bi da ‘uhvati’ vaše osetljive informacije i iskoristi u neželjene svrhe.

Kada je HTTP protokol zaštićen SSL-om, on dobija na kraju reči slovo “S“, što znači da HTTPS čuva vaše informacije na dva različita načina: enkriptuje (šifruje) podatke tako da je nemoguće videti vaše privatne podatke i takođe pruža pouzdani mehanizam identifikacije sajta posetiocu da sajt nije lažan.

Vlasnici web sajtova koji žele da iskoriste ove pogodnosti i povećaju bezbednost svojih posetilaca potrebno je da preuzmu SSL sertifikat izdat od strane jedne od pouzdanih kompanija koje nose oznaku Certificate Authority (CA) (BiznisCentar sarađuje sa renomiranim svetskim kompanijama za izdavanje SSL sertifikata – Comodo).

Nakon kupovine sertifikata, određena CA kompanija verifikuje da je osoba ili organizacija koja preuzima sertifikat zaista vlasnik sajta pre nego što sertifikat bude izdat. Ovo može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od vrste SSL sertifikata.

Saznajte više: Vrste SSL sertifikata
Saznajte više: Kako da svoj sajt uspešno prebacite sa HTTP na HTTPS protokol
Saznajte više: Zašto je vašoj firmi potreban SSL sertifikat
Saznajte više: Kako povisiti rangiranje na Google-u kupovinom SSL sertifikata
Tehnicka podrška: Instalacija SSL sertifikata