Najnoviji članci na blogu

Starbucks: kada 50 godina znaš šta želiš

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Marketing
starbucks

Kada je u pitanju Starbucks, ne mogu da se odlučim, da li je on više proslavio kafu, ili je kafa, taj moćni napitak rastrostranjen širom sveta, proslavila njega

Starbucks će do kraja oktobra, tokom 30 dana organizacijom različitih događaja širom sveta proslavljati svoj 50. rođendan.

Starbucks je krenuo skromno, kao lokalna kafeterija u Sijetlu 1971. godine i nakon punih pet decenija uspešnog rada, širenja u sve delove sveta i dostizanja cifre od neverovatnih 32.660 kafeterija, ovo je jedna od najvećih kompanija u svetu sa imenom koje je popriličan sinonim za samu kafu.

Kompanija je kampanju proslave pola veka uspešnog rada kompanije nazvala Possible is Just the Beginning i u okviru saopštenja da će „radeći sa svojim klijentima i partmerima, kompanija ulagati u bolju budućnost za ljude planetu koju svi delimo“.

BiznisCentar Domeni: Registracija .COFFEE domena

U centru pažnje tokom proslave 50-godišnjice biće akcije i inicijative koje se odnose na ekologiju u okviru napora Starbucks-a da unapredi svoje strategije tako da budu pogodne za planetu, uključujući detaljan plan svojih obaveza vezanih za održivost.

Ciljevi do 2030. godine uključuju dostizanje potpuno karbon-neutralne proizvodnje zelene kafe i sposobnost konzerviranja polovine potrošnje vode u preradi zelene kafe.

Takođe će kompanija uložiti u College Achievement Plan, unapređenje rasne nejednakosti, zahvaljujući edukaciji o ljudskim pravima, kao i treninge za prepoznavanje nejednakosti. Starbucks će uložiti i 100 miliona $ u narednoj deceniji za smanjenje gladi, uz još od 45 miliona od strane Starbucks Corporation. Takođe će 33,7 miliona obroka biti donirano uz pomoć FoodShare-a.

Kako je Starbucks dobio ime

Kada su suosnivači kompanije Gordon Bouker, Džeri Boldvin i Zev Sigl razmišljali o imenu kompanije, imali su samo jedan cilj: da brend nosi ime koje počinje na „St.“, jer su ih tako savetovali specijalisti za oglašavanje navodeći da reči koje počinju sa St. moćne i privlače pažnju kupaca. Neko od njih, pronašao je slučajno staru rudarsku mapu na kojoj je bio ucrtan mali grad po imenu Starbo. Nakon toga, Bouker je priznao da je odmah pomislio na Mobi Dika.

U klasičnoj knjizi, postoji lik na brodu koji nosi ime Starbuck, najbolji drugi kapetana Ahaba i potpuno nebitni član posade broda Pekuoda. Bio je prilično tih i miran, i kako se navodi na veb stranici kompanije, osnivači su odabrali ovo ime jer „evocira romantiku na otvorenom moru i pomorsku tradiciju prvih trgovaca kafom“.

Kako je Starbucks dobio čuvenu „sirenu“

Figura sirene koja krasi prednji deo naših omiljenih šoljica zamišljena je kao zavodljiva morska sirena koja predstavlja nautičku temu brenda. Uopšte nije povezana sa književnim likom Starbuck-om, ali sada je zauvek povezana sa moćnim imenom kompanije.

Statistički podaci Starbucks-a

  • Trenutno najveći broj Starbucks kafeterija imaju SAD (15.328), Kina (4.704) i Japan (1.464)
  • Najveći broj Starbucks-ova u gradu imaju Njujork (241), Čikago (184) i Hjuston (148)
  • Najveći Starbucks u svetu je na Mičigen aveniji, bivše sedište kompanije Crate & Barrel, na čitavih 35.000 kvadratnih metara, sa pet stratova
  • Najveća mesečna poseta kompaniji zabeležena je u 2018. godini, čak 37,8 miliona Amerikanaca je kupilo neki proizvod u Starbucks-u
  • Najveći prihod kompanija je zabeležila 2019. godine, čak 26,5 milijardi $. Tržišna vrednost kompanije je oko 119 milijardi $

Credit: Starbucks YouTube Screenshot