Najnoviji članci na blogu

Stigao je WordPress 5.5

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Web hosting
wordpress 5.5

Ukoliko vam se sajt nalazi na WordPress platformi, sigurno ste jedan od miliona korisnika koji je jutros dobio obaveštenje da može platformu svog CMS-a da nadogradi na novu verziju – WordPress 5.5 je stigao!

WordPress, najpopularniji svetski CMS (Content Management System) ove godine obeležio je 17. godišnjicu i danas predstavio najnoviju verziju WordPress 5.5 Eckstine.

Verzija nosi ime čuvenog džez pevača Bilija Ekstina, poznatog po svom skoro operskom bas-bariton glasu i drugo veliko izdanje ove godine uključuje 307 ispravki programskih grešaka i 157 poboljšanja.

WordPress 5.5 donosi brzinu web stranicama

Kada je u pitanju optimizacija sajta za pretraživače (SEO) i optimizacija slika, od verzije 5.5 WordPress podržava “lenjo učitavanje“ slika (eng. lazy loading), što praktično znači da se slike učitavaju asinhrono, ili ukoliko posetilac internet stranice ne spušta ekran u donji deo stranice, slike u tom delu neće se učitavati.
Na ovaj način, ubrzava se internet stranica, štedi novac i smanjuje korišćenje baterija mobilnih uređaja.

XML Sitemap kao deo WordPress-a

Od ove najnovije verzije, više nije potrebno da imate instaliran dodatak XML-Sitemap za WordPress, ili da ručno programirate XML mape sajta, već je ovaj dokument sastavni deo WordPress-a, što praktično znači da u trenutku objavljivanja, obaveštavate pretraživače o novom sadržaju na samom sajtu.

Automatska nadogradnja tema i dodataka

WordPress 5.5 Eckstine donosi najnovije unapređenje u vidu automatske nadogradnje dodataka (pluginova) i tema, tako da u svakom trenutku imate na sajtu najnoviju verziju svoje aplikacije.
S jedne strane, broj sigurnosnih problema će se sigurno smanjiti, s obzirom na ogroman broj vlasnika sajtova/administratora i webmastera koji nisu bili uvek ažurni sa nadogradnjama, ali sa druge strane, uključivanje automatske nadogradnje doneće glavobolje mnogima ukoliko je kvalitet WordPress tema upitan i ukoliko dođe do tehničkih problema.
Takođe, novina je da se nadogradnja može izvršiti i putem ZIP datoteke, što ranije nije bio slučaj.

Brojna poboljšanja uređivača blokova

WordPress 5.5 donosi jedanaestu objavu Gutenberg dodatka koji je i ovo puta značajno unapređen – čak 1.500 korisnih poboljšanja.

Za detaljan pregled brojnih poboljšanja i preuzimanje verzije WordPress 5.5, pozivamo vas da posetite zvaničan sajt wordpress.org/news/ i ukoliko želite da učestvujete u budućnosti u razvoju ovog CMS-a, posetite make.wordpress.org/core/