Najnoviji članci na blogu

Vikipedijo, srećan ti 20. rođendan!

Objavio , dana новембар 23, 2021 u kategoriji Internet poslovanje
wikipedia 20 godina

U moru neproverenih informacija, „ko-će-pre-da-objavi“ agencijskih vesti, teorija zavere i zlonamernih političkih interpretacija, da li znate ko je najveći borac protiv svega ovoga?

Pre 20 godina, pokrenut je projekat pod nazivom Wikipedia kao ideja besplatne enciklopedije na Internetu koju će uređivati volonteri širom sveta. U tom trenutku, delovalo je kao nemoguća misija.

Međutim, danas Wikipedia je najveća kolekcija znanja na dohvat ruke, besplatna za korišćenje. Kako se to desilo? Pa zahvaljujući nama, običnim korisnicima, ali poznavaocima željenih stvari.

Procitajte više: Wikipedia na srpskom dostigla „punoletstvo“

Vikipedija je nastala 15. januara 2001. godine na engleskom jeziku, a osnovali su je Džimi Vejls i Lari Sanger, dok sada njome rukovodi Zadužbina Vikimedija.

Stranica trenutno ima više od 55,5 miliona članaka na 306 jezičkih verzija, od čega više od 6,2 miliona na Vikipediji na engleskom jeziku.

Vikipedija se trenutno nalazi među 13 najposećenijih sajtova na svetu, a zauzima prvo mesto po posećenosti u kategoriji neprofitnih sajtova.

Ova besplatna enciklopedija finansira se uplatama donacija i grantova, i nikad nije bila finansirana od strane privatnih lica ili investitora. Broj godišnjih donatora kreće se oko sedam miliona.

Ono što je fascinantno je da se Wikipedia veoma efikasno bori protiv dezinformacija – ukoliko upišete članak o bilo kojoj temi, u roku od pet minuta u proseku će biti pregledan od strane urednik navedene (pod)kategorije.

https://youtube.com/watch?v=h8NcycDAs6smediji%2Cwikipedia