Najnoviji članci na blogu

WordPress proslavlja 20 godina postojanja

Objavio , dana 15 априла, 2023 u kategoriji Internet poslovanje, Web dizajn, Web hosting
20 godina wordpress-a

Postoji mnogo proizvoda koje bismo mogli da opišemo “revolucijama“ u svojim oblastima, ali u oblasti internet izdavaštva, web dizajna i izrade veb sajtova, ne postoji revolucionarniji proizvod od WordPress-a.

Za sve nas koji smo godinama, pa i decenijama prisutni na domaćem tržištu, činjenica da je prošlo čak 20 godina od pojave ovog fantastičnog sistema za upravljanje sadržajima na vebu, zaista deluje neverovatno.

Godine 2003. sajtovi u Srbiji bili su na prilično niskom nivou, može se reći da su svoje veb prezentacije imali samo entuzijasti, čuveni co.yu domen koji danas možete da vidite samo na nekim zastarenim kombijima u stilu braće Trotters mogle su da registruju samo firme, itd. U tako nekom okruženju, u svetu se već zahuktala internet revolucija 2.0, veliki brendovi su nastajali, Evropa beležila neverovatne brojke u oblasti elektronske trgovine, neki entuzijasti su koristeći nove tehnologije PHP, XAMPP, MAMPP, MySQL i phpMyAdmin napravili nešto što će kasnije biti osnova miliona sajtova širom sveta.

Tokom svih ovih godina, WordPress je značajno napredovao, od b2/cafelog CMS-a do najpopularnijeg svetskog content management system-a. Danas, WordPress je osnova 43% svih veb sajtova na Internetu, sa tržišnim udelom od 63,4%.

Doba Gutenberg-a (2018 – do danas)

Godine 2018. WordPress je predstavio verziju 5.0 koja nam je donela Gutenberg editora, uređivača sadržaja u stilu blokova koji je omogućio korisnicima da kreiraju kompleksnije sadržaje i dizajne bez posebnog znanja kodiranja. Od tog trenutka, Gutenberg je zabeležio nekoliko unapređenja i poboljšanja i postao integralni deo WordPress-a.

WordPress zajednica u Srbiji

Zajednica veb dizajnera, veb developera i marketing stručnjaka u Srbiji je veoma značajna, aktivna i preporučujemo svima da se uključe i doprinesu razvoju ovog neprevaziđenog CMS-a. Preporučujemo praćenje zvanične Facebook grupe WordPress Srbija

WordCamp u Apatinu, maj 2023.

Fantastični entuzijasti organizovaće 27. maja druženje u Apatinu, WordCamp Apatin 2023, sa zanimljivim predavanjima i druženjima članova WordPress zajednice, ali i svih onih koji žele mnogo toga da nauče. Zvanična adresa WordCamp-a je apatin.wordcamp.org/2023/

Takođe, zvanična veb stranica obeležavanja 20-godišnjice je wp20.wordpress.net

20 godina WordPress-a na Spotify-u

Izrada web sajtova u WordPress-u

WordPress predstavlja osnovni CMS kada je u pitanju izrada veb sajtova našim klijentima, odličan za razvijanje novih tema, ali i korišćenje i implementaciju željenih web dizajn zahteva naših klijenata. Takođe, WordPress omogućava odličnu SEO optimizaciju, upravljanje sadržajima i razvoj internet poslovanja.

Ukoliko želite izradu ili unapređenje vašeg sajta u WordPress-u, slobodno nas kontaktirajte!