Najnoviji članci na blogu

Zašto je pravo vreme za redizajn vašeg sajta

Objavio , dana новембар 20, 2021 u kategoriji Web dizajn
zašto je pravo vreme za redizajn sajta

U vreme opšte digitalizacije i globalizacije, izgled vašeg sajta može da predstavlja i prvi utisak koji ostavljate na vaše kupce, klijente, poslovne partnere ili jednostavno, one koji su zainteresovani da se zaposle kod vas. Zato je važno da uvek imate funkcionalan, dopadljiv i sajt prepun informacija.

Proces redizajna vašeg sajta predstavlja proces koji zahteva vreme, značajan i sveobuhvatan proces planiranja i određene investicije, ali dugoročno gledano, doprinosi vašim marketing naporima i donosi značajan rast poslovanja.

Neki svetski prosek govori da se redizajn web resursa vrši na svakih tri do pet godina, ali na srpskom tržištu, taj prosek je možda i dvostruko veći. Ono što mi našim klijentima pokušavamo da implementiramo u okviru marketing i internet planova jeste da se putem održavanja sajta vrši i kontinualno unapređenje svi aspekata sajtova.

BiznisCentar ponuda: Redizajn sajta – unapredite svoj web

U narednom tekstu pokušaćemo da navedemo najčešće razloge redizajna sajtova zbog kojih nam se obraćaju novi klijenti:

Nema me na Google-u

Neke statistike kažu da prva tri rezultata pretrage na najvećem pretraživaču Interneta, Google-u donose preko 70% saobraćaja sajtovima na tim mestima. A kada vas nema ni na prvoj stranici među rezultatima pretrage, onda nešto žestoko nije u redu?
Činjenica je da Google neprestano vrši unapređenja i izmene svog algoritma i da je potrebno da se neprekidno prilagođavate njegovim poboljšanjima.

google pretraga

Dizajn je loš, slike se ne prikazuju, kontakt podaci nisu tačni, linkovi ne rade…

Očigledno dugo niste mislili na svoj sajt. Kada uočite veliki broj grešaka na samom sajtu, zaista je vreme da se obratite agenciji za web dizajn i krenete sa poslom.

Nezadovoljni ste brojem posetilaca

Analizirali ste statistike posećenosti sajta i uvideli da je prilično nizak broj posetilaca stranica vašeg sajta, ili konstantno opada. Razlog pada broja poseta može da bude višestruk i da se odnosi na različite poslovne procese i u samoj kompaniji (npr. nedovoljno ulaganje ili smanjenje budžeta za online oglašavanje), ali u ovom koraku vrlo je bitno pažljivo analizirati statistike i doći do validnih predloga unapređenja.

Sajt ima lošu navigaciju

Funkcionalnost sajt predstavlja proces u okviru koga je potrebno omogućiti posetiocu sajta da dođe do željenog sadržaja što brže, jednostavnije i sa što manje klikova.
Navigacija je osnovni faktor funkcionalnosti, i ako analizom utvrdite da posetioci jednostavno ne mogu da se snalaze na sajtu, hitno menjajte glavne elemente.

Sajt je spor

Ukoliko ste zakupili kvalitetan web hosting paket, a uočavate prilično sporo učitavanje stranica svog sajta, proverite sve resurse koji su implementirani na sajt (CMS, dizajn postavka sajta, javascript datoteke, fotografije, video-datoteke i dr.)
Za proveru brzine učitavanja sajta, jednostavno možete koristiti Google Speed test aplikaciju.

google pagespeed brzina sajta

Sajt nije prilagođen mobilnim uređajima

Pored toga što je prilagođenost mobilnim uređajima jedan od faktora koji utiču na rangiranje sajta na pretraživaču (eng. mobile friendly), zvanične statistike govore da već više od 50% posetilaca, čak i korisnika Interneta iz Srbije, pristupa sajtovima putem mobilnih telefona.
Ono što je veoma bitno jeste da svaka stranica mora da bude prilagođena mobilnim aparatima i prilagođenost možete proveriti na Google Mobile-Friendly testu

“Okreni se i idi“ efekat na sajtovima

Ukoliko vaš sajt ima visok procenat trenutnih odlazaka sa sajta (eng. bounce rate), što praktično znači da je posetilac zalutao na vaš sajt, hitno je potrebno menjati i redizajnirati sajt. Prosečan procenat se kreće između 40 i 60%, dok je kod sajtova sa vestima taj procenat i do 80%.

google procenat odlazaka sa sajta bounce rate

Došlo je do drugačije strategije sadržaja na sajtu

Ukoliko želite da drugačije predstavite svoje proizvode i usluge, a stari sajt vam to ne omogućava zbog različitih ograničenja, naravno da ćete odmah zasukati rukava i zamisliti novi koncept, a zatim razgovarati sa internet specijalistima o redizajnu sajta.
Ovo je u praksi najčešći razlog redizajna u oblasti internet prodavnica – neprekidno unapređivanje prikaza prodajnih karakteristika.

Želite posetiocima da predstavite nešto novo

Da biste uvek bili konkurentni na tržištu, morate posetiocima da predstavljate novitete i budete uvek ispred konkurencije.
Najjednostavniji način sigurno je redizajnom i unapređenjem svojih internet sajtova.

Zaključak

Ne ustručavajte se da unosite izmene na svojim internet stranicama/sajtovima, čak i ukoliko to znači veće investicije, jer će korist biti mnogostruka.
Redizajnirajte da biste poboljšali funkcionalnost, napravili novi dizajn ili unapredili online alatke ili delove sajta.
Srećan rad!