Najnoviji članci na blogu

Zašto je važna optimizacija Google Biznis profila

Objavio , dana новембар 24, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Optimizacija sajta
google biznis profil

Optimizacijom Google Biznis profila poboljšaćete svoje lokalne SEO parametre

Google Business Profile (donedavno Google My Business) je besplatna online alatka koja omogućava vlasnicima da upravljaju izgledom i informacijama o svom preduzeću u Google pretrazi i na Google Mapama.

Optimizacija Google biznis profila (Google Moje preduzeće) predstavlja deo naše usluge optimizacije sajtova za pretraživače (eng. SEO – search engine optimization).

SEO je proces unapređenja pozicija u rezultatima pretrage na pretraživaču za određene ključne reči poboljšanjem sve većeg broja faktora za rangiranje.

Unos informacija u Google Biznis profil sadrži kontakt informacije, informacije o radnom vremenu i druge bitne detalje. Možete redovno da objavljujete ažuriranja kako biste naznačili da ste proširili usluge, privremeno zatvorili ili ponovo otvorili svoj biznis. Google poslovni nalozi imaju snažan lokalni SEO, tako da će se informacije koje delite rangirati iznad drugih sajtova.

Osim što će potencijalnim klijentima omogućiti da saznaju fizičku lokaciju preduzeća, unos informacija u Google Business profile će povećati vidljivost preduzeća na Internetu. Kada klijenti traže preduzeće na Google-u, informacije se prikazuju u okviru koji se pojavljuje u njihovim rezultatima pretrage, poznatom kao Knowledge Graph.

Google Business Profile unapređuje reputaciju preduzeća

Dobro optimizovan Google biznis profil jača reputaciju preduzeća zahvaljujući dobijanju recenzija od strane kupaca. Recenzije korisnika/kupaca su veoma bitne za dobro rangiranje na Google-u jer neka istraživanja govore da čak 84% ljudi na Internetu veruje online recenzijama koje ostavljaju drugi korisnici na mreži.

Dodajte fotografije i video-klipove o vašem preduzeću

Vaš unos treba obavezno da sadrži i fotografije i video-spotove o vašem preduzeću. Kako navodi Google, preduzeća sa fotografijama u okviru profila dobijaju u proseku 35% više klikova sa pretrage u odnosu na one koji nemaju vizualne sadržaje. Unesite svoj logotip, fotografiju fizičke lokacije, vizuale vezane za promocije i akcije i dr.

Fotografije treba da su u formatu JPG ili PNG, minimum 720px širine i visine, do 5MB veličine, dok video-formati moraju da budu do 100MB, dužine 30s i rezolucije od 720px.

Kako otvoriti Google Biznis profil

Otvaranje Google Biznis profila možete izvršiti uz pomoć nekoliko koraka:

  • 1. korak: posetite adresu www.google.com/business i registrujte svoje podatke
  • 2. korak: upišite naziv svoje firme i zatim pronađite kategoriju / delatnost poslovanja koja najbolje opisuje ono čime se bavite
  • 3. korak: u ovom koraku unosite fizičku lokaciju vaše firme i oblast u okviru koje poslujete
  • 4. korak: upišite kontakt telefon i ostale podatke vašeg preduzeća
  • 5. korak: potvrdite vaše podatke

Nakon svega ovoga, sledi verifikacija podataka koju morate izvršiti kako bi vaši podaci bili prihvaćeni.


Optmizacija poslovnih profila na Internetu i marketing na lokalu predstavljaju danas jedan od najvažnijih zadataka marketing agencije i poslovnih provajdera. BiznisCentar marketing agencija u okviru svoje ponude unapređuje i bavi se vođenjem poslovnih profila kompanija na Internetu. Za sve dodatne informacije o našim uslugama, pozovite naš Korisnički centar ili pošaljite upit