COM, NET i ORG: fantastična trojka internet domena

Registracija COM, NET i/ili ORG domena predstavlja najjednostavniji način brendiranja biznisa na Internetu.

REGISTRACIJA DOMENA
com net org internet domeni

Internet domeni COM, NET i ORG ubedljivo su najpopularniji prilikom registracija internet domena. Iako u našoj ponudi se nalaze i svi domaći internet domeni, ovi međunarodni domeni su najpopularniji kada je u pitanju brendiranje poslovanja i za strana tržišta.

Kada pokrećete svoj sajt, odabir internet domena predstavlja jednu od najvažnijih, nekad i najtežih odluka. Da li ćete se odlučiti za COM, NET, ORG ili nekog od poznatih generičkih internet domena (gTLD), zavisi od vaših marketing planova.

Kako odabrati domen?

Razlika između COM, NET i ORG domena

COM domen odnosi se na komercijalno poslovanje i čest je odabir kompanija, ORG se odabira kada se registruje domen namenjen organizacijama, dok NET označava network, i vrlo čest je izbor tehnoloških kompanija.

Šta je internet domen

Naziv internet domena je unikatno ime određenog veb-sajta. Npr. bizniscentar.net

Registracija COM domena

COM je ubedljivo najpopularniji internet domen i zaključno sa krajem prošle godine, u svetu je registrovano preko 160 miliona COM internet domena. Danas se ovaj domen registruje u različite svrhe i vrlo često predstavlja odlučujući izbor prilikom pokretanja različitih vrsta poslovanja.

COM je skraćenica od commercial i označava domen koji se koristi u komercijalne svrhe. Domen je rasprostranjen širom sveta i široko poznat, dok je jedina mana, ako se tako može reći, što nestaje dostupnih COM internet domena pa je nekad potrebno registrovati alternativne domene (npr. CO domen).

Registracija COM domena

Registracija NET domena

NET predstavlja takođe veoma popularan domen i osmišljen je kako bi veliki dijapazon sajtova, od velikih portala do manjih sajtova i blogova mogao da se registruje. Takođe, ukoliko je COM internet domen zauzet, klijenti se vrlo često odlučuju za NET.

Danas je NET domen četvrti po popularnosti u svetu, dok je drugi međunarodni domen 13,4 miliona registracija širom sveta.

Registracija NET domena

Registracija ORG domena

ORG domen je namenjen organizacijama i generalno se koristi za brendiranje nekomercijalnih udruženja, neprofitnih organizacija, nevladinih i humanitarnih organizacija, projektima otvorenog koda i edukativnim platformama.

Registracija ORG domena

Kako izabrati internet domen

Izabrani internet domen treba da bude jednostavan i lak za pamćenje. Mora da se uklapa u marketing planove i brending strategiju kompanije. Mora da bude prilagođen strategiji razvoja sadržaja, kao i da se prilikom njegovog odabira razmišlja i o prilagođenosti za pretraživače. Izbegavajte korišćenje specijalnih karaktera u okviru domena.

U svrhu efikasnog poslovanja, veoma čest izbor su i kombinacije ili vezane kupovine domena, npr. COM i RS, NET i RS, ORG i ORG.RS kada je u pitanju domeće tržište Srbije.