Kako dodati dodatni (addon) domen

Kreirao BiznisCentar Korisnički servis Jan 11, 2017
Kako dodati dodatni (addon) domen
Dodatni (addon) domen je drugi i svaki sledeći domen koji možete postaviti/hostovati u okviru svog cPanel naloga kao poseban websajt. Sa opcijom neograničenog broja addon domena u okviru naloga, možete hostovati neograničen broj različitih domena sa različitim web sadržajima, u okviru jednog prostora na disku i dozvoljenog saobraćaja cPanela.

cPanel omogućava kreiranje i otvaranje addon domena ukoliko još niste registrovali domen/web adresu, ili ukoliko nameserveri (DNS) vašeg servera još nisu propagirani. Ukoliko želite da registrujete ili prebacite domen u okviru našeg BiznisCentra, jednostavno to možete učiniti putem stranice Registracija domena.

Otvaranje Addon domena

Prijavite se na svoj cPanel i u okviru kategorije Domains kliknite na Addon Domains. Potrebno je uneti tri osnovna podatka:

  1. New Domain Name: upišite naziv domena, ali ne upisujte http ili www u okviru polja

  2. Username/directory/subdomain Name: Ovo je poddirektorijum koji će cPanel da kreira u okviru vašeg osnovnog public_html direktorijuma. U odnosu na ime domena, cPanel će vam samostalno ponuditi naziv poddirektorijuma.

  3. Password: Lozinka koju upišete biće korišćena za FTP nalog koji je kreiran u prethodnom polju od strane cPanela. (Ukoliko pristupate poddirektorijumu putem FTP naloga osnovnog sajta, ova lozinka vam praktično nije potrebna)


Klikom na Add Domain vaš dodatni domen je kreiran i možete odmah upload-ovati datoteke websajta u poddirektorijum koji ste napravili u public_html direktorijumu.
Promena ili brisanje Addon domena

Ukoliko želite da izvršite promene ili obrišete neki od dodatnih domena, potrebno je da učinite sledeće:

  1. Prijavite se na svoj cPanel i u okviru kategorije Domains kliknite na Addon Domains

  2. U donjem delu stranice, za svaki addon domen imate opciju Actions - kliknite na link akcije koju želite da izvršite


Brisanjem addon domena u cPanelu brišete samo domen iz konfiguracija DNS-ova. Datoteke i baze podataka websajta nisu obrisane ovim brisanjem u cPanelu, već ih morate ručno obrisati u okviru osnovnog public_html direktorijuma.

Da li je naše uputstvo rešilo vaš problem?

E-mail bilten *

Upišite vašu email adresu i dobijaćete najnovije informacije, savete i promocije u vaš email inbox.
podrska support

24/7 Kontakt centar za podršku

Pozovite nas da razgovaramo o vašim planovima da pokrenete svoj biznis na Internetu? Želite da napravite web shop? Pišete svoj blog o putovanjima? Napravite višejezičnu verziju svog sajta?

  065-32-66-669

  centar@bizniscentar.net