Kako odabrati ime/ekstenziju domena

Prilikom registracije internet domena, potrebno je obratiti pažnju na nepisana pravila kako biste svoj brend i poslovanje učinili prepoznatljivim

kako odabrati ekstenziju domena

Prilikom registracije internet domena, potrebno je obratiti pažnju na nepisana pravila kako biste svoj brend i poslovanje učinili prepoznatljivim.

U Biznis centru možete registrovati ime i ekstenziju domena, ukoliko nije zauzeto od strane drugog vlasnika, bilo da su u pitanju domaći ili strani domeni. Ali, koje ime/ekstenziju odabrati? Drago nam je što ćemo Vam pomoći u izboru.

Da li je Vaša firma aktivna samo na domaćem tržištu?

U ovom slučaju savetujemo Vam da registrujete imena domena sa domaćom ekstenzijom. Zašto? Vaši (potencijalni) klijenti/kupci vide Vas kao lokalnu firmu kao orijentisanu pretežno na domaće tržište. Ukoliko ste uglavnom aktivni u Srbiji, savetujemo Vam da registrujete .RSCO.RSIN.RSEDU.RS i ORG.RS domen.

Da li je Vaša firma orijentisana na strana tržišta?

Savetujemo Vam da registrujete domen sa međunarodnom ekstenzijom. Najpopularnija i dalje je COM ekstenzija, ali su takođe NET i ORG veoma dobro prihvaćeni. Ostale ekstenzije koje postaju sve više popularne su BIZ i INFO. Zašto? Međunarodne ekstenzije su mnogo bitnije nego lokalne ekstenzije, a takođe su efikasnije prilikom uspostavljanja međunarodnih poslovnih kontakta i relacija.

Razmislite o generičkim (gTLD) internet domenima

Poslednjih godina, raste značaj generičkih domena uz pomoć kojih možete veoma efikasno brendirati svoje poslovanje, hobi ili interesantne događaje. Npr. ukoliko ste vlasnik odgajivačnice pasa, jednostavno možete registrovati ekstenziju DOG; ukoliko ste ljubitelj ili yoga majstor, možete registrovati domen YOGA; vlasnici diskoteka i noćnih klubova mogu registrovati domen PARTY; ukoliko ste programer i želite svoj portfolio radova da postavite na internet, možete registrovati DEV, itd.

Da li poslujete jednako uspešno na domaćem i međunarodnom tržištu?

Savetujemo Vam da registrujete i domaći i internacionalni domen. Takođe, možete registrovati i domene koje se odnose na određene države u svetu: ES (Španija), DE (Nemačka), CH (Švajcarska), FR (Francuska).

Šta je dobro odabrano ime domena?

Perfektno dizajniran websajt ne vredi mnogo ako nemate dobro osmišljeno ime domena. Ali, koje ime domena može da bude uspešno? Na žalost, PERFEKTNO ime domena ne postoji!

Dajemo Vam preporuke prilikom odabira imena internet domena:

  • Odaberite što kraće ime domena
  • Iskoristite ime vaše firme. Zauzeto? Kombinujte ime i vašu osnovnu delatnost, ime i grad, ime i osnovni proizvod/uslugu, itd.
  • U skladu sa svojom brend strategijom, registrujte imena svojih osnovnih proizvoda / usluga
  • Odaberite što efektivniju kombinaciju imena u svom internet domenu
  • Odaberite interesantnu ekstenziju

Da li je naše uputstvo rešilo vaš problem?

E-mail bilten *

Upišite vašu email adresu i dobijaćete najnovije informacije, savete i promocije u vaš email inbox.