Pitanja i odgovori

Kako odabrati ime/ekstenziju domena

Prilikom registracije internet domena, bilo da je u pitanju domaći ili internacionalni, potrebno je obratiti pažnju na nepisana pravila kako biste svoj brend i poslovanje učinili prepoznatljivim

Kreirao BiznisCentar Korisnički servis Dec 19, 2016

U Biznis centru možete registrovati ime i ekstenziju domena, ukoliko nije zauzeto od strane drugog vlasnika, bilo da su u pitanju domaći ili strani domeni. Ali, koje ime/ekstenziju odabrati? Drago nam je što ćemo Vam pomoći u izboru.

Da li je Vaša firma aktivna samo na domaćem tržištu?

U ovom slučaju savetujemo Vam da registrujete imena domena sa domaćom ekstenzijom. Zašto? Vaši (potencijalni) klijenti/kupci vide Vas kao lokalnu firmu kao orijentisanu pretežno na domaće tržište. Ukoliko ste uglavnom aktivni u Srbiji, savetujemo Vam da registrujete .RS, CO.RS, IN.RS, EDU.RS i ORG.RS domen.

Da li je Vaša firma orijentisana na strana tržišta?

Savetujemo Vam da registrujete domen sa međunarodnom ekstenzijom. Najpopularnija i dalje je COM ekstenzija, ali su takođe NET i ORG veoma dobro prihvaćeni. Ostale ekstenzije koje postaju sve više popularne su BIZ i INFO. Zašto? Međunarodne ekstenzije su mnogo bitnije nego lokalne ekstenzije, a takođe su efikasnije prilikom uspostavljanja međunarodnih poslovnih kontakta i relacija.

Da li poslujete jednako uspešno na domaćem i međunarodnom tržištu?

Savetujemo Vam da registrujete i domaći i internacionalni domen.

Šta je dobro odabrano ime domena?

Perfektno dizajniran websajt ne vredi mnogo ako nemate dobro osmišljeno ime domena. Ali, koje ime domena može da bude uspešno? Na žalost, PERFEKTNO ime domena ne postoji!

Dajemo Vam preporuke prilikom odabira imena internet domena:
- Odaberite što kraće ime domena
- Iskoristite ime vaše firme. Zauzeto? Kombinujte ime i vašu osnovnu delatnost, ime i grad, ime i osnovni proizvod/uslugu, itd.
- U skladu sa svojom brend strategijom, registrujte imena svojih osnovnih proizvoda / usluga.
- Odaberite što efektivniju kombinaciju imena u svom internet domenu.
- Odaberite interesantnu ekstenzijuDa li je naše uputstvo rešilo vaš problem?

E-mail bilten *

Upišite vašu email adresu i dobijaćete najnovije informacije, savete i promocije u vaš email inbox.

Ključne reči

Sadržaj

Blog

Saveti, vesti i predlozi unapređenja internet poslovanja, kao i najbolje i najgore prakse upravljanja internet prisustvom u poslovnom okruženju.