Pisanje za posetioce, sa mislima na pretraživače

Priprema i pisanje tekstualnih sadržaja za veb-sajt predstavlja kompleksan proces u okviru koga se vrši optimizacija tekstova kako za posetioce, tako i za pretraživače.

Ukoliko želite da optimizujemo sadržaje vašeg sajta, pozovite nas

PISANJE SADRŽAJA ZA SAJTOVE
pisanje tekstova za sajt

Čini se da priprema tekstova za web i postavljanje na sajtove nikada nije bila jednostavnija. Toliko sadržaja, petabajti različitih tekstova na raznim jezicima, ali na šta treba obratiti pažnju kada pripremate tekstove?

Prvo i osnovno, ko su vaši posetioci/čitaoci? Da li ste optimizovali svoje sadržaje za targetiranu publiku svog sajta. Ukoliko pročitate ovaj tekst, videćete da je pripremljen za vlasnike sajtova koji žele da unaprede svoje sadržaje za Internet. Ukoliko analiza vašeg sajta pokaže da ne privlačite željene posetioce na sajt, potrebno je potpuno revidirati svoju strategiju sadržaja za web.

Takođe je veoma bitno, šta je cilj vašeg sadržaja? Da li pokušavate da “prodate“ svoje usluge, da li povećavate svoj autoritet, razvijate brend svoje kompanije, da li je to optimizacija za određenu ključnu reč i dr. Pre osmišljavanja sadržaja za sajt, preporuka je da definišete koji su ciljevi sajta, kao i svih pojedinačnih stranica.

Definisanje ključnih reči predstavlja takođe važan deo pripreme pisanja tekstova za vaše internet resurse. Kvalitetno istraživanje ključnih reči predstavlja važan korak kako biste se fokusirali na ispunjenje ciljeva pisanja i ne biste gubili vreme na sadržaje koji neće doneti rezultate.

Prilagodite svoje pisanje čitaocima tako da sadržaj bude optimizovan za ciljanu grupu. Stavite se u njihovu poziciju, zamislite da ste posetioci vašeg sajta i analizirajte vaše tekstove. Takođe, nakon objavljivanja sadržaja, potrebno je izvršiti različita testiranja na fokus grupama posetilaca kako biste optimizovali svoje web sadržaje. Pisanje i osmišljavanje visokokvalitetnog teksta donosi najviše koristi jer time povećavate poverenje i autoritet.

Pazite na gramatiku – nema ništa problematičnije ukoliko posetioci nailaze na tekstove sa gramatičkim greškama i problemima u pravopisu. Ukoliko u vezi određenih pojmova niste sigurni u pravilno pisanje, preporuka je da se angažuje lektor kako bi obezbedio da se greške ne potkradu na sajtu.

“Posetioci koji samo skeniraju“ – neka istraživanja pokazuju da skoro 20% posetilaca vašeg sajta ne čita celokupne tekstove i sadržaje, već praktično “skenira“ sadržaj. Koristeći grafičke elemente (ikonice i fotografije) možete pomoći posetiocima da se fokurisaju detaljnije na vaše sadržaje.

Kao u ovom tekstu, preporučujemo da istaknete važne delove. Podebljane reči će posetioci koji samo skeniraju prve primetiti pa obavezno istaknite ključne reči ili složenice.

Koristite kratke pasuse. Nemojte pisati naširoko i nerazumljivo. Najefikasnije je da pravilno razdvojite odvojene teme ili delove sadržaja.

sa mislima na pretraživače. U svakom trenutku potrebno je da analizirate kako bi vaš sadržaj bio prikazan u rezultatima pretraživanja, šta je namera posetioca, da li je ključna reč za koju optimizujete sadržaj informativna i transakcija, i dr.