Kako da dopunite i osvežite sadržaje vašeg sajta

Osvežavanje sadržaja sajta predstavlja jednu od SEO taktika koja donosi odlične rezultate i deo je velike većine SEO planova.

SAZNAJTE VIŠE
sadržaj na internet stranici

Osvežavanje sadržaja sajta predstavlja jednu od SEO taktika koja donosi odlične rezultate i deo je velike većine SEO planova.

Prilikom izrade SEO plana ili nakon SEO audita / dijagnostike sajta našim klijentima pokušavamo da objasnimo, koliko je važno objavljivati nove i sveže sadržaje na sajtu. Zamislite da je sajt ništa drugo do papirni magazin – čitaoci ga čitaju i non-stop kupuju na trafici jer će svaki broj doneti novi sadržaj. Identičan je slučaj kada je u pitanju Google pretraživač – ukoliko njegovoj pretraživačkoj mašini obezbedite redovan update, tj. objave novog sadržaja, verovatno nećete odmah biti rangirani više u rezultatima pretraživanja, ali ćete naterati pretraživačku mašinu da češće posećuje vaš sajt.

Međutim, šta da radite kada su u pitanju stariji sadržaji? Danas je, npr. kraj februara 2022. godine, a imate objave, stranice i blog članke koje ste objavili još 2015. godine?

Saznajte više: Održavanje sajtova

Razlozi zbog kojih je potrebno da dopunjujete sadržaje

 • pokazujete pretraživačima da vaš sajt ima svež i aktuelan sadržaj
 • povećavate broj poseta i CTR vašeg sajta
 • dovodite nove, a ranijim posetiocima dajete nove informacije
 • povisićete rangiranje za određene ključne reči
 • proverićete i unaprediti tehničke parametre sajta, kao i proveriti da slučajno nema prekinutih internih linkova
 • izmenićete ili dopuniti informacije koje više nisu aktuelne

Kako da izvršite osvežavanje sadržaja web stranica vašeg sajta

 • Kao i pre svakih izmena na sajtu, potrebno je da izvršite analizu / dijagnostiku sajta. Prikupite sve potrebne podatke o posećenosti vašem sajtu, stopama konverzija na prodajnim stranicama, bounce rate-u, kao i vremenu provedenom na pojedinačnim stranicama, definišite prema ranijem SEO planu ključne reči za koje ste se borili sa konkurencijom i napravite istraživanje konkurencije, kako biste došli do korisnih podataka. Praktično, ne izlazite iz Google Analytics-a, Google Search Console i nekog od alata za SEO analizu danima.
 • Izaberite / napravite plan koje stranice je potrebno osvežiti. Kada uradite kvalitetnu analizu svojih web resursa, potrebno je da izaberete na osnovu čega ćete vršiti dopune vaših stranica, kao i da usvojite prioritete tokom ovog posla.
  – krenite sa ispravljanjem grešaka. Ukoliko analiza pokaže određene greške na stranicama, bilo da su u pitanju gramatičke greške, prekinute interne veze ili obrisane eksterne web stranice s kojima ste povezivali određeni sadržaj, odmah ispravljajte greške.
  – zatim krenite od svojih najuspešnijih stranica, tzv. fudbalskim rečnikom, centarforovima – šta govori njihova analiza, da li donose rezultate kao i ranije, i šta možete učiniti kako biste unapredili i osvežili sadržaje? Da li se pojavio konkurentski sadržaj, kada su u pitanju određene stranice?
  – prilagodite sadržaje prema nameri pretrage posetilaca. Pored toga što ste identifikovali ključne reči ili složenice prilikom pretraga, potrebno je da shvatite nameru pretrage (eng. search intent) i prema tome izvršite izmenu stranice. U suštini, namera posetioca je razlog korisničkog upita na pretraživaču. Šta tačno posetilac želi? Da li želi da kupi nešto na vašem sajtu, ili samo traži informaciju? Ovo je veoma važno ukoliko želite da pravilno izmenite sadržaje.

Detaljnije informacije: SEO optimizacija sajta

Delovi sajta čije osvežavanje donosi najbolje rezultate

 • Naslov stranice – nema efikasnijeg načina da poboljšate stranicu od izmene starog, dosadnog, predugačkog naslova u neki prihvatljiviji, efikasniji i koji će privući posetioca na vašu stranicu
 • Title tag i Meta description – nakon što ste promenili naslov, logično je da izmenite i ova dva važna parametra vaše stranice, što će značajno doprineti povećanju vašeg CTR-a
 • Fotografija – proverite da li imate u okviru svake fotografije ALT tagove, proverite veličinu fotografije, kao i optimizovanost na stranici po dimenzijama. Trudite se da uvek imate najmodernije i fotografije na stranicama, kako biste privukli one koji pretražuju internet. Nećete pogrešiti ni ako dodate nove fotografije i video-klipove na web stranicu. Dijagrami i infografike takođe značajno unapređuju vaš CTR i vreme provedeno na stranici.
 • Ključne reči u tekstu – izmenite ključne reči u tekstovima i prilagodite ih trenutnim upitima i analitici koju pokazuje vaš SEO alat
 • Dužina teksta – ukoliko je sadržaj vaše stranice kratak, bez puno tekstualnog sadržaja, potrudite se da unapredite tekst i povećate broj karaktera. Koristite podnaslove, nabrajanja, liste i dr.

Na kraju procesa osvežavanja sadržaja pojedinačne stranice, proverite u Google Search Console-i da li se stranica nalazi u Google-ovom popisu, dok takođe objavite izmene i nove sadržaje na društvenim mrežama. Dalje, nastavite da pratite rezultate osvežene web stranice – broj poseta, rangiranje za određene ključne reči, impresije i bounce rate. Proces osvežavanja stranica je dug i prilično jednostavan proces koji, ukoliko su preduzetnici i njihovi web timovi dovoljno posvećeni, može donositi konstantno odlične rezultate.