Koliko je potrebno Google-u da indeksira vaš sajt

Konačno se Džon Miler, predstavnik Google-a za pretragu osvrnuo u svojoj AskGooglebot seriji na pitanje: koliko treba Google-u da indeksira nove web stranice.

POŠALJITE UPIT
google pretraga brzina

Bez obzira da li je u pitanju izrada novog sajta, redizajn sajta ili održavanje sajta, vrlo često pitanje koje dobijamo je, koliko vremena je potrebno da Google prihvati nove sadržaje / izmenjene stranice na sajtu.

Da bi se stranice vašeg sajta našle u osnovnom indeksu Google-a, potrebna su tri koraka:

  • Otkrivanje – pretraživač mora da otkrije vašu veb lokaciju. Vrlo jednostavno možete Google-u pomoći tako što ćete samostalno prijaviti svoj sajt unošenjem XML mape sajta, mauelnim prijavljivanjem sajta u Google Search konzoli ili objavljivanjem povratnih veza
  • Popisivanje – Googlebot će u skladu sa kvalitetom vaših internet stranica i svojim algoritmom popisati stranice. Veoma je važno da nema nikakvih prepreka popisivanju – pazite šta upisujete u robots.txt datoteku
  • Indeksiranje – i na kraju, tokom faze indeksiranja, Google obrađuje sadržaj vaše veb lokacije. Obratite pažnju na strukturu vaše internet lokacije, kvalitet optimizacije stranica i JavaScript kodove

„Nekoliko sati do nekoliko nedelja“ glasi odgovor Džona Milera na pitanje koliko je Google-u potrebno da indeksira novi ili novopostavljeni sadržaj, ali priznaje da nekad proces može da bude i duži, s obzirom na tehničke probleme na sajtu ili iz jednostavnog razloga što GoogleBot posećuje neke veće sajtove.

Pročitajte više: Šta je dobar sajt?

Mora se navesti da indeksiranje nije isto što i rangiranje. Da li je vaš sajt indeksiran možete jednostavno proveriti ukucavanjem site:nazivvasegsajta.com u adresno polje internet pregledača, dok se analiza rangiranja sajta vrši posebnim alatima i predstavlja uobičajeni deo analize vašeg sajta.

Ukoliko želite da rangirate svoj sajt za određene ključne reči, posetite našu stranicu Optimizacija sajta za pretraživače.

Optimizacija web stranica je veoma važna sa aspekta kvaliteta stranica – prioritet indeksiranja Google daje visokokvalitetnim sadržajima, dok niskokvalitetne stranice ostavlja za kasnije rangiranje.

Poslušajte Milera: