Najnoviji članci na blogu

Danas je Svetski dan bicikla

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Domeni
svetski dan bicikla

Život je kao vožnja bicikla. Da bi zadržao svoj balans, moraš neprekidno da voziš (ideš napred), Albert Ajnštajn.

Generalna skupština je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju, i to je upravo ono što mi radimo ovom prilikom.

BiznisCentar ponuda: Registracija .BIKE domena

Na ličnom nivou, vožnja bicikla je zdrava i jeftina, omogućuje da brzo pređemo kratke distance i ne zahteva mnogo prostora za parkiranje. Pored toga, vožnja bicikla nas čini srećnim. Na nivou ekonomije, kompanije znaju da zaposleni koji voze bicikl do posla ređe uzimaju bolovanje, kreativniji su i imaju tendenciju da budu srećniji. Konačno, na nivou urbanog planiranja i razvoja, vožnja bicikla može da unapredi grad u kome živite smanjenjem buke i vazdušnog zagađenja, zastoja u saobraćaju i prostora za parkiranje.

Ukratko, vožnja bicikla je zdrava, pristupačna i pogoduje životnoj sredini i samim tim ima prednosti za sve. Zato bi svi trebalo da učestvujemo u stvaranju boljih uslova za bicikliste i da odigramo ulogu u razvoju urbanog biciklizma. Važno je da proširimo već postojeću kulturu biciklizma među stanovništvom i da informišemo javnost o prednostima biciklizma za građane i gradove, uz učešće građana, gradskih i državnih vlasti, nevladinih organizacija i preduzeća.

Zašto je vožnja bicikla idealna za rekreaciju

Ujedinjene nacije u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji, ambasada Kraljevine Holandije i udruženje Ulice za bicikliste, pozivaju sve građane i građanke da povodom Međunarodnog dana bicikla, u četvrtak 3. juna koriste bicikl kao prevozno sredstvo na putu do škole/posla/fakulteta. Svi biciklisti su dobrodošli na biciklistički matine, između 16 i 18 sati, ispod Brankovog mosta, sa strane reke, koja pripada opštini Stari grad.

Ljubitelji biciklizma imaće priliku da tokom događaja probaju holandske palačinke i podele međusobna iskustva, a poznato je da biciklistička iskustva donose samo benefite: vožnja bicikla pozitivno utiče na zdravlje i formu vozača, štedi novac u odnosu druge vidove transporta, olakšava kretanje kroz saobraćajne gužve, dok problem parkiranja za bicikliste ne postoji. Istovremeno – vožnja bicikla ne zagađuje prirodu.

Za bicikliste i biciklistkinje početnike deliće se priručnik “Beograd na pedale”, sa instrukcijama kako da se na biciklu bezbedno kreću Beogradom, a dok čekaju na palačinke, tim Ulice za bicikliste će im podmazati lanac, dotegnuti kočnice i dopumpati gume na biciklu.