Najnoviji članci na blogu

Zašto je vožnja bicikla idealna za rekreaciju

Objavio , dana јун 4, 2022 u kategoriji Domeni
bicikl

Svakog 3. juna širom sveta obeležavamo Svetski dan bicikla, prevoznog sredstva čije korišćenje donosi značajne zdravstvene prednosti.

Vozite bicikl i smršajte

Vožnja bicikla kao vid rekreacije predstavlja sjajan način da smršate, bez obzira da li ste samo početnik ili je vožnja bicikla vaša redovna rekreativna rutina.

U zavisnosti od težine, brzine i tipa vožnje bicikla, može se sagoreti između 400 i 750 kalerija po satu.

Registracija .BIKE domena

Smanjujete emisije štetnih gasova

U zavisnosti od navika prosečnog vozača automobila u Evropi, različitog tipa goriva, prosečnog obrazovanja, automobil ispušta u proseku 271g CO2 po putniku po kilometru. Ukoliko koristite javni prevoz, smanjujete svoj prosečan otisak štetnih gasova za polovinu, a zamislite tek ukoliko vozite bicikl.

Ukoliko se izračuna emisija štetnih gasova proizvodnje biciklova, ukupna emisija štetnih gasova po kilometru je samo 21g CO2, što je čak 10x manje nego automobil.

Štedi vreme

U vreme nesnosnih gužvi u velikim gradovima, vožnja bicikla može biti mnogo brži način da se dovezete do krajnje destinacije. Kada tome dodate i pronalazak mesta za parkiranje u zagušenim gradovima, jasno je koliko bicikl doprinosi uštedi vremena.

Danas je Svetski dan bicikla

Bicikl umesto svakodnevne vežbe

Jedan od najčešćih razloga zašto ne vežbamo svakodnevno je nedostatak vremena. Zbog zauzetosti na poslu, zgusnutog porodičnog i društvenog života, veoma je teško uklopiti fizičku aktivnost u dnevni raspored.

Neke države na zapadu preporučuju 150 minuta nedeljno vežbanja, kao period koji donosi najviše benefita i vožnja biciklom do posla, u trajanju od npr. 15 minuta dnevno savršeno se uklapa u preporuke doktora.

Živećete duže

Jedno istraživanje pokazuje da oni koji svakodnevno voze bicikl u trajanju od najmanje pola sata imaju za 41% smanjen rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Jedan britanski medicinski časopis objavio je rezultate po kojima vožnja bicikla snižava rizik od srčanih oboljenja i kancera, čak i od većine prevremenih smrti. Vožnja bicikla donosi više zdravstvenih benefita nego šetnja.

Ušteda novca

Englezi su izračunali da, ukoliko bi broj onih koji voze bicikl rastao godišnje samo za 2%, ekonomska ušteda do 2050. godine dostigla bi neverovatnih 248 milijardi britanskih funti. U Sjedinjenim državama svaki vozač automobila u proseku godišnje potroši oko 5.000 američkih dolara na održavanje automobila i osiguranje.

Osećaćete se bolje

Brojna istraživanja navode da dnevna rekreacija može smanjiti nivo stresa, ublažiti simptome depresije, poboljšati san kod osoba sa nesanicom i smanjiti anksioznost. Takođe, fizička aktivnost van zatvorenih prostora, bez obzira da li je u pitanju urbana ili ruralna sredina, poboljšava samopouzdanje i opšte raspoloženje.