Najnoviji članci na blogu

Facebook će upozoravati na sajtove pod državnom kontrolom

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Društvene mreže, Preduzetništvo
facebook državni mediji

Facebook je započeo s označavanjem medijskih kuća koje su „u potpunosti ili delimično pod uredničkom kontrolom vlada drugih država“, nakon najave promene politike korišćenja informacija najavljene prošle godine.

Takođe, ova kompanija će etiketirati oglase ovih kompanija u čijem su vlasništvu već od kraja ove godine, kao i zabraniti medije pod državnim nadzorom od oglašavanja unutar SAD-a.

Facebook će označavati ove stranice jer „kombinuju uticaj medijske organizacije sa strateškom podrškom države, a verujemo da bi ljudi trebali znati ako vesti koje čitaju potiču iz publikacije koja je možda pod uticajem neke strane vlade”

Sajtovi će biti označavani kao „mediji pod državnom kontrolom“ na osnovu različitih faktora, uključujući informacije o njihovom vlasništvu i finansiranju, nivou transparentnosti oko izvora i postojanju sistema odgovornosti poput politike korekcije.

Kompanija Marka Zukerberga nije prva u Sjedinjenim državama koja pokušava da stane na put lažnim vestima i širenju političke propagande – YouTube je to pokušao još 2018. godine, ali se njihov algoritam pokazao prilično neefikasnim.

Facebook je i dalje pod velikim kritikama javnosti nakon predsedničkih izbora 2016. godine, kada je medijska internet mašinerija lažnih vesti značajno pomogla Trampu da pobedi na američkim predsedničkim izborima. Ovih dana se ta kritika značajno pojačala, nakon što je Zukerberg potvrdio da Facebook neće ništa uraditi povodom Trampovih izjava nakon poslednjih događaja u SAD, a čije je tvitove Twitter zabranio, navodeći da „glorifikuju nasilje”.

Predsednički izbori u SAD održaće se u novembru i očekuje se pravi, pravcati medijski rat s obzirom na iskustvo iz poslednje predsedničke kampanje.