Najnoviji članci na blogu

Google promenio sistem prikazivanja rezultata pretraživanja

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Optimizacija sajta
google naslovi pretrage

Google nastavlja sa svojim promenama i domaćim zadacima koje zadaje vlasnicima i administratorima veb sajtova

Najveća internet kompanija nedavno je objavila da je promenjen sistem kreiranja naslova u rezultatima pretraživanja.

Do nedavno, kada bi posetilac tražio određeni pojam na pretraživaču i slao upit, algoritam prikazivanja rezultata prikazivao bi naslov isečka rezultata pretrage. Međutim, od sada, Google više neće koristiti ovaj upit pri izradi ovih naslova i ima novi sistem generisanja za koji tvrdi da efektivnije opisuje ono o čemu se radi na stranici, bez obzira na upit.

Procitajte više: Kako pravilno isplanirati strukturu sajta

U objavi se navodi da će „od sada koristiti tekst koji ljudi mogu vizuelno videti kada dođu na neku veb stranicu“, konkretno „glavni vizuelni naslov ili naslov prikazan na stranici“. Kao razloge uvođenja ove novine inženjeri Google-a navode da su title tag-ovi često predugački, prenatrpani ključnim rečima ili ne oslikavaju o čemu se radi na veb stranici.

Ovo praktično znači da će naslovi H1 i H2 postati mnogo značajniji kada je u pitanju optimizacija sajta za pretraživače.

Značaj H1, H2, H3, H4, H5 i H6 naslova na veb stranicama

Ukoliko znamo da Google preferira organizaciju veb stranica u formi knjige (naslovi, podnaslovi, paragrafi, fusnote…), evidentno je da su H1 – H6 naslovi i podnaslovi veoma važni prilikom optimizacije stranice.

Po pravilu, na veb stranici može da postoji samo jedan H1 naslov, dok H2 – H6 podnaslova može da postoji neograničen broj, u skladu sa strukturom stranice.

Istraživanje kompanije Serpstat, kada su u pitanju naslovi i podnaslovi na veb stranicama pokazalo je da su u ovoj oblasti najčešće greške:

  • Dupliciran H1 (37%)
  • Nedostaje H1 naslov (30%)
  • Više od jednog H1 naslova na stranici (24%)
  • Loša organizacija naslova i podnaslova na stranici (7%)

Google navodi da će 80% naslova u isečcima prikazivati kao i do sada, dok će preostali deo vrlo verovatno biti poligon za isprobavanje nekih drugih izmena algoritma.


Da li je vaša veb stranica ispravno optimizovana? Da li ste kod pisanja i implementacije tekstova na stranicama koristili naslove i podnaslove kako biste istakli važne segmente? Ukoliko vam je potrebna detaljna analiza vašeg sajta i online poslovanja, pozovite naš Kontakt centar ili pošaljite upit.