Najnoviji članci na blogu

Iznenadni potez Twitter-a

Objavio , dana јун 18, 2022 u kategoriji Društvene mreže, Optimizacija sajta
twitter ukinuo nofollow

Protekle nedelje pojavila se jedna neuobičajena vest o tome da je Twitter, trenutno najpopularnija društvena mreža u svetu, obrisala oznaku rel=nofollow iz linkova.

Nofollow je vrednost koja se dodeljuje HTML linku koja govori pretraživačima da ne slede navedeni link i time ne povećavaju faktor rangiranja u rezultatima pretraživača.

Znamo da je Twitter automatsko dodeljivanje linkovima u biografiji na profilu korisnika uveo još 2008. godine, dok je svim linkovima uveo 2009. godine. Razlog je bio, a ni danas se nije mnogo toga promenilo, borba protiv spama i spam linkova koji su tada bili preplavili ovu društvenu mrežu. Danas je borba protiv spama, čini se, još teža i Google kao najveći pretraživač ima ogromne probleme da klasifikuje i onemogući kvalitetne od spam linkova.

Ono što je poprilično iznenadilo SEO specijaliste je zašto je Twitter učinio to baš sada? Da li je to samo privremena odluka? Da li je Twitter razvio neki poseban algoritam koji će efikasno uklanjati spam linkove? Vrlo očekivana pitanja u jeku preuzimanja ove kompanije od jednog poznatog investitora, i da li ćemo morati da menjamo internet marketing planove i posvetimo više pažnje SEO signalima sa ove mreže u budućnosti?