Najnoviji članci na blogu

Kada 55% posetilaca dođe sa mobilnih telefona, vreme je za optimizaciju

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Optimizacija sajta
besplatne knjige

Javnost u Srbiji ovih dana obradovala je najava našeg profesora Kavčića iz Sjedinjenih država, a zatim i sprovođenje u delo da će školarci u Srbiji dobiti pristup besplatnim udžbenicima za narednu školsku godinu. Uz sve to, profesor je potvrdio ono na šta upozoravamo vlasnike sajtove poslednjih meseci.

U žižu javnosti profesor Aleksandar Kavčić dospeva krajem prošle godine kada je najavio da će novcem koji dobio od tužbe na američkom sudu, obezbediti svoj deci u Srbiji besplatne udžbenike.

Timu našeg profesora Kavčića, Univerzitetu Karnegi Meloun gde radi, globalna kompanija “Marvel tehnolodžis” isplatila je 750 miliona $ odštete u sporu dugom čak 7 godina, a deo tog novca profesor je odlučio da iskoristi za nabavku udžbenika đacima osnovnih škola u Srbiji.

Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija “Marvel tehnolodžis” i radi se o tehnologiji koja je industrijski standard, koja je omogućila stalno povećavanje kapaciteta hard-diskova koji se danas mere u terabajtima.

U jednom svom obraćanju, profesor Aleksandar Kavčić je istakao da udžbenici moraju biti besplatni, tda je ako u svim zemljama, čak i u zemljama zapada. “Čak ni u Americi – bastionu liberalnog kapitalizma, ne postoji slobodno tržište udžbenika. Mi smo od tržišta udžbenika, od jedne obaveze, napravili slobodno tržište gde se sada nadmeću razni izdavači, ko će više udžbenika da proda za osnovce. Pošto su svi ti udžbenici isti, generalno isti, odobreni od Ministarstva, jedini način da dođe do diferencijacije nekog udžbenika u odnosu na drugi je korupcija”.

Od utorka, na sajtu besplatnabiblioteka.com postoje kompleti udžbenika za III i VII razred, za sledeću školsku godinu. Postavljeni su u saradnji sa Zavodom za udžbenike, odobrilo ih je ministarstvo i njihovo preuzimanje potpuno je besplatno.

Već posle prvog dana, profesor je objavio sledeći tvit koji govori o interesovanju za besplatnim knjigama:

Ono što je najvažnije u ovom tvitu, a tiče se optimizacije sajtova za pretraživače, odnosi se na procenat posetilaca koji su ovom interesantnom sajtu pristupili putem mobilnih telefona i koji iznosi čak 55%.

Ovo praktično znači, da ukoliko više od polovine posetilaca pristupa putem mobilnog telefona i ukoliko niste završili proces optimizacije sajta za mobilne uređaje, uskratićete odlično korisničko iskustvo i posetilac će, vrlo verovatno, napustiti vaš sajt u kratkom roku.

Pročitajte obavezno: Šta je mobile-first?
Koristan članak: 10 razloga zašto Google „ne voli“ vaš sajt

Biznis Centar usluge za klijente

Naručite odmah: Optimizacija sajta za mobilne uređaje (mobile SEO)
Tehnička podrška: Pozovite Kontakt centar