Najnoviji članci na blogu

10 razloga zašto Google „ne voli“ vaš sajt

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Marketing, Oglašavanje na Google-u, Optimizacija sajta
google 10 razloga

Ono što je najbitnije za sajt jeste da, narodski rečeno, bude „dobar sa Google-om“

Vaš sajt ima potencijal da bude najvažniji član vašeg prodajnog tima, ali kao i svi ostali članovi tog tima, on mora konstantno da bude najbolji mogući ili takoreći, „na vrhu“ kako bi generisao poslovne šanse koje mogu da ispune vaše poslovne ciljeve.

Ukoliko znamo da Google apsolutno dominira tržištem internet reklama u pretragama (preko 80% svih pretraga u SAD vrši se putem Google pretraživača), veoma je važno biti prilagođen Google organskom algoritmu pretrage.

Mnoge kompanije smatraju da, nakon što im agencija za izradu sajtova izgradi sajt, da će se on automatski naći na prvim mestima u rezultatima pretrage. Ne postoje čarobni štapići, već manje ili više korisni prodajni i marketinški servisi i strategije koji se moraju koristiti i implementirati konstantno.

Primarni cilj Google-a, ali i svih ostalih pretraživača jeste da korisnicima i posetiocima isporuče najefikasnije iskustvo na Internetu i to čini konstantnim inovacijama i unapređenjima. U jednoj godini, Google preko 500 puta promeni svoj algoritam, tako da, ukoliko vlasnik sajta želi da neprekidno bude na vrhu, mora da prati i prilagođava svoje marketing strategije tim promenama.

Predstavljamo vam 10 najčešćih problema na sajtovima zbog kojih se sajtovi rangiraju na nižim pozicijama:

Sajt je previše spor

Ukoliko posle tipkanja web adrese, sajtu treba dosta sekundi da se učita, vreme je da otkrijete zbog čega se to dešava.
Najjednostavniji i prvi razlog je slab odziv servera i vrlo jednostavno možete zakupiti brže servere zakupom kvalitetnog web hosting paketaSSD diskovi su danas pravi izbor za brz rad sajta.

Google kaže da je idealno vreme učitavanja web stranice tri (3) sekunda. Pročitajte šta vlasnike sajtova očekuje od maja 2021. godine i šta su Google Core Web Signals

Sajt nije prilagođen mobilnim telefonima

Zašto su mobilni telefoni postali toliko značajni? Razlog je očit, zato što ih ima mnogo, brzine mobilnog Interneta su značajno poboljšane i procenat pristupa sajtovima putem mobilnih telefona drastično rastu. Godina 2014. je ona u kojoj je broj pretraga globalno putem mobilnih uređaja prestigao broj pretraga na desktop uređajima.

Ukoliko vaš sajt ne funkcioniše dobro na mobilnim uređajima, izrada novog sajta je najbolje rešenje putem kojeg ćete unaprediti svoje internet prisustvo.

Niko nije linkovao svoj sajt sa vašim

Zvanično objašnjenje kompanije Google glasi da „veze (linkovi) pomažu pretraživačkim mašinama da pronađu vaš sajt i podižu vidljivost u rezultatima pretraga. Vezu sa sajta A ka sajtu B posmatra kao glas sajta A za sajt B.“ Linkovanjem drugih sajtova podižete njihovu važnost i bitno je da sajt dovede do toga da budete linkovani od strane drugih relevantnih sajtova.

Pronađite sajtove relevantnih organizacija i institucija u oblasti u kojoj poslujete koji bi usmerili link ka vašem sajtu, dok još jedan način jeste i linkovanje sa sajtova poslovnih partnera, usled sponzorstava i dr.

Nekvalitetan sadržaj

Mnogi vlasnici sajtova najmanje pažnje posvećuju sadržajima svog sajta što dovodi do slabog rangiranja tih stranica na pretraživačima. Kao što smo naveli, Google želi kvalitetan sadržaj i samo najbolje, ili njemu najisplativije, će ponuditi u svojim rezultatima pretraživanja.

Ključna reč je konstantnost. Google želi da njegovu pretraživačku mašinu konstantno „hranite“ novim i kvalitetnim sadržajima i tako neprekidno dižete kvalitetan celokupnog procesa i načina rangiranja sajtova.

Pročitajte statistiku: Istraživanje: kako smo gradili sajtove 2020.

Dvostruki sadržaj

Ono što je takođe važno je da Google obožava jedinstven, unikatan sadržaj na sajtovima.

Posle 2010. godine, na srpskom tržištu internet sadržaja nicalo je bezbroj sajtova sa različitim sadržajima pa ste tako mogli da vidite identičnu vest, informaciju ili sadržaj na većem broju domaćih sajtova. PR agencije su zadovoljno trljale ruke, dizale cene svojih usluga do nebesa jer eto, vest njihovog klijenta se objavljivala na neverovatnom broju sajtova. Naravno, Google je primetio ovu copy-paste strategiju raznih portala i značajno spustio vrednost klika na reklamama, čime se ogroman broj sajtova bez kvalitetnijeg poslovnog modela vrlo brzo ugasio.

Izbegavajte da kopirate sadržaje sa drugih sajtova, da biste izbegli kazne od strane Google-a.

Sadržaj nije optimizovan za ključne reči za koje bi trebao

Razlog zašto se vaše stranice ne nalaze (bar) na prvim stranicama istraživanja jeste taj da nisu optimizovane za relevantne ključne reči.
Na vašim stranicama, u okviru sadržaja potrebno je da pišete ključne pojmove i rečenice koje su tražene na pretraživačima.

Optimizacija sajta za pretraživače je proces prilagođavanja vaših sadržaja pretraživačima, neprekidan je i putem njega dobićete organske posete sa pretraživača u dužem vremenskom periodu.

Slabo korisničko iskustvo na stranicama

Google zna sve što posetioci rade na vašem sajtu – gigant prati koliko puta posetioci kliknu na sajt kada se prikaže u rezultatima pretrage, koliko vremena posetilac provede na vašem sajtu i koliko stranica otvori, kao i mnoge druge podatke (pogledajte šta nam donosi Google Analytics 4 statistika). Ukoliko posetilac dođe na vaš sajt i posle nekoliko sekundi zatvori stranicu, znači da mu nije dao sadržaj koji je očekivao na sajtu. Kao rezultat ovoga, Google neće rangirati vašu stranicu.

Kao što smo pisali u ovom članku, Google Core Web Signals će pokazati kako se sajt prikazuje u rezultatima pretrage, na osnovu onoga šta korisnici rade/dobijaju na sajtu.

Loša struktura sajta

Struktura web stranica je jedna od najbitnijih karakteristika informacione arhitekture sajta.
Ukoliko sajt posmatrate kao jednu stambenu zgradu, sa svim spratovima, liftovima/stepenicama, stanovima, knjige u ormanima, kućnim predmetima u kutijama i sl, zamislite kada sve te stvari ne biste imali tamo gde očekujete da ih pronađete, ako lift ne radi i sl. Upravo takvo korisničko iskustvo Google ocenjuje kada je u pitanju struktura sajta.

Pročitajte više: Kako pravilno isplanirati strukturu sajta

Sajt nije siguran

Bezbednost na Internetu danas je veoma važna tema i Google je shvata veoma važnom. Kao jedan od signala rangiranja sajtova na pretraživačima Google koristi HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure), što praktično znači da na sajtu imate instaliran SSL (Secure Sockets Layer) sertifikat koji obezbeđuje komunikaciju između servera i korisnika.

U okviru naše web hosting ponude svi hosting korisnici dobijaju besplatan SSL sertifikat, a ukoliko neki korisnik želi da proširi ili zakupi drugi sertifikat, može to učiniti putem naše ponude SSL sertifikati.

Kada kupite SSL sertifikat i instalirate na svom nalogu, HTTP postaje HTTPS i Google posmatra kao dve potpuno odvojene verzije sajta.