Najnoviji članci na blogu

Lična znanja i osobine ili „tvrda znanja“ – šta je bitnije poslodavcima

Objavio , dana новембар 23, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing
timski rad

Koja znanja i veštine poslodavci traže od kandidata? Ovo je ultimativno pitanje za mnoge profesionalce koji traže posao i predstavlja realan izazov prilikom pisanja radnih biografija i tokom celokupnog procesa zaposlenja. Nakon svega, koja znanja su najvažnija kada poslodavci biraju kandidate?

Prema istraživanju agencije za zapošljavanje Zety, u kojem je učestvovalo preko 200 lovaca na talente i menadžera ljudskih resursa, najvažnije pitanje bilo je koja su znanja važnija poslodavcima, lična znanja i veštine (eng. soft skills) ili kompetencije neophodne za rad (eng. hard skills)?

Pre nego što objavimo rezultate, jedno moramo objasniti ova dva pojma: soft skills su, po definiciji, vaša lična znanja povezana sa načinom na koji radite i komunicirate sa drugim ljudima. Ona uključuju društvene veštine, komunikacione, emocionalne i veštine odnosa sa ljudima – njih jednostavno, imate ili nemate, i njih teško možete izmeriti.

S druge strane, tvrda znanja su upravo suprotno – njih je lako izmeriti i to su najčešće znanja koja se mogu naučiti, kao što su tehničke ili kompjuterske veštine.

Korisni sadržaji: Najtraženiji i najplaćeniji IT poslovi na UpWork-u

Rezultati istraživanja pokazali su da oni koji zapošljavaju radnike preferiraju lična znanja i veštine (61%) pre nego tvrda znanja (39%), što obrazlažu činjenicom da dobru komunikaciju i emocionalnu inteligenciju teško može čovek da nauči.

Podsetimo, LinkedIn 2019 Global Talent Trends izveštaj takođe donosi podatak da čak 92% HR menadžera meke veštine postavlja kao važnije nego naučena znanja.

Kada su u pitanju posledice koronavirusa COVID-19, HR-ovi navode da je komunikativnost postala veoma važna, s obzirom da kolege rade odvojeno i najčešće od svojih kuća. Zboh ovog poslednjeg, upravljanje vremenom i dobra organizovanost takođe su ključna meka znanja.

Registracija domena – zaposlenje i poslovi
Najpopularniji svetski domeni su:
.CAREERS
.COACH
.EXPERT
.TEAM
.TRAINING
.WORK

COVID je stvorio nezavisnog, otpornog, fleksibilnog i strpljivog radnika kao apsolutno neophodnog u radnim organizacijama, navodi se u jednom od odgovora ispitanika.

Kada su u pitanju lična znanja i veštine, poslodavcima je najbitniji timski rad (57%), zatim komunikativnost (55%) i upravljanje vremenom (46%).

Kada su u pitanju znanja i veštine koje možete naučiti, poslodavci najviše cene analitičke sposobnosti (53%), IT znanja visokog profila (49%) i osnovna kompjuterska znanja (47%).