Najnoviji članci na blogu

Pisanje bloga: i dalje veoma efikasna strategija

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Marketing
pisanje bloga

Kada sa klijentima razgovaram o strategijama rasta posećenosti njihovih sajta, jedan od najčešćih predloga je pisanje bloga

Jedno od najdugovečnijih istraživanja o blogerima svake godine nakon letnjih odmora sprovodi američka agencija Orbitmedia i svake godine saznajemo interesantne statističke podatke o blogovima. Ove godine u istraživanju učestvovalo je 1.067 blogera koji su odgovarali na najvažnija pitanja kako pisati blog.

Pisanje bloga daje rezultate, iako je veoma teško doći do značajnih rezultata

Kada je u pitanju jedna od najvažnijih stvari, efektivnost pisanja bloga čak 77% ispitanika navodi da ostvaruje rezultate, od čega 55% smatra da blog donosi neke rezultate i 22% navodi da donosi veoma značajne rezultate.

da li se isplati pisanje bloga

Na pitanje koliko je vremena potrebno da napišete članak na blogu, prosečna dužina pisanje je četiri sata i jedan minut, što je najduže od kada ova agencija organizuje istraživanja i čak za 67% duže u odnosu na pisanje članaka 2014. godine.

BiznisCentar ponuda: Registracija BLOG domena

Takođe, blogeri pišu blogove duže nego ikada – prosečan članak na blogu dugačak je 1416 reči i očigledno je doba kratkih članaka na blogu odavno prošlo.

Kada je u pitanju učestalost objavljivanja, polovina blogera objavljuje na nedeljnom nivou ili nekoliko puta mesečno.

Najefikasniji formati blogova

Kada razmisle o čemu će pisati, formati članaka su sledeći:

  • 76% blogera piše „Kako da“ članke
  • 54% piše blogove u formi lista/nabrajanja
  • Uputstva i elektronske knjige piše 45% blogera
  • Po 41% blogera piše vesti, mišljenja i sve o različitim trendovima
  • 34% blogera objavljuje intervjue

Korišćenje fotografija u blogovima

Najveći broj blogera (47%) objavljuje 2-3 fotografije po članku, dok istraživanje pokazuje da blogeri koji objavljuju više od 10 vizuala po članku, ostvaruju najbolje rezultate.

Čak 41% blogera redovno vrši sopstvena istraživanja o temama o kojima piše.

Naslovi članka su veoma važni u optimizaciji za pretraživače i privlačenju pažnje čitalaca ili korisnika društvenih mreža. Najveći broj blogera osmisli 2-3 naslova pre nego što odabere naslov koji će objaviti.

Kako blogeri promovišu svoje blog članke

Svaki bloger – početnik brzo shvati da pisanje kvalitetnog sadržaja nije dovoljno, već sadržaj mora i marketinški da se promoviše. Ne pobeđuje najbolje napisani, već najbolje promovisani članak.

Blogeri najčešće za promociju svojih članaka koriste društvene mreže (90%), SEO (68%), Email marketing (62%), plaćene online servise (13%) i usluge influensera (10%), a kada pričamo o efikasnosti promocija, interesantno je da najviše uspeha ove godine donosi saradnja sa influencerima.

BiznisCentar ponuda: 10 razloga zašto da pokrenete sopstveni blog

Kada su u pitanju izvori koji donose saobraćaj blogu, najviše donose internet pretraživači (71%), društvene mreže (56%), email marketing (42%), direktan pristup / preporuka (41%)

Optimizacija bloga za pretraživače

Većina blogera uglavnom istražuje ključne reči prilikom pisanja bloga i 27% ispitanika čini to sa 100% članaka koje piše – naravno, blogeri koji istražuju ključne reči imaju mnogo bolje rezultate.

Podaci pokazuju da blogeri prate metrike svih napisanih blogova – 29% ispitanika čini to kada su u pitanju svi članci.

Svake godine raste procenat blogera koji redovno dopunjuju i optimizuju starije članke, što je veoma efikasna strategija kada je u pitanju optimizacija za pretraživače. Oni koji to čine redovno imaju čak 3x bolje rezultate od onih koji to ne rade.

Najveći izazovi za blogere

Najveći izazovi za blogere:

  • Najveći % blogera smatra da je najveći izazov pronalazak vremena za kreiranje i promociju sadržaja
  • 49% smatra da je to privlačenje čitalaca i dobijanje poseta na sajtu
  • 39% smatra da je najveći izazov kako kreirati konzistentno kvalitetan sadržaj
  • 35% smatra da je najveći izazov kako kreirati konzistentno dovoljno sadržaja
  • 20% smatra da je to kako pokrivati određene teme

—–
Zaključak ovog istraživanja Orbitmedie može da se opiše rečenicom: Što češće pišete, više istražujete ključne reči i teme, duže članke, više vremena provedete, ubacite više vizuelnih sadržaja, imaćete bolje rezultate vašeg pisanja.