Najnoviji članci na blogu

Šta je podcast i kako da ga implementirate u svoje marketing planove

Objavio , dana новембар 23, 2021 u kategoriji Internet poslovanje
podcast

Naša narodna umotvorina kaže „kada nemaš šta pametno da kažeš, ti bolje ćuti“, a upravo suprotno, podcast je medijska forma koja upravo promoviše one koji imaju šta da kažu

Ukoliko imate dosadnog šefa i ne možete da ga slušate, putujete negde ili radite dosadan posao za koji je potrebno uključivanje najmanjeg broja moždanih vijuga, podcasti su idealan format za slušanje.

Podcast je, po definiciji, audio datoteka dostupna na Internetu za preuzimanje na računar ili mobilni uređaj, često objavljivana u nastavcima.

Prema dostupnim statistikama, 51% stanovnika Sjedinjenih država slušalo je neki tip podcasta, uz konstantan godišnji rast broja slušalaca, dok svaki četvrti Amerikanac sluša podcast najmanje jednog mesečno.

Procitajte više: 10 razloga zašto da pokrenete sopstveni blog

Zašto da pokrenete svoj podcast

Ukoliko ste firma, podcast može da bude odličan kanal da razvijete efikasnu komunikaciju sa svojim potrošačima ili potencijalnim klijentima. U ovakvim slučajevima, vaši slušaoci mogu da posmatraju posebnim vaš kanal podcast-a, kao kada smo u neka stara vremena slušali radio i imali nekakve emotivne konekcije sa njim.
Takođe, ne manje važna je i izgradnja reputacije, tj. autoriteta u oblasti kojom se bavite. Ukoliko se autor podcast-a bavi nekom temom, od njega se zahteva odlično znanje korisnicima tržišne niše kojoj se obraća.

Vrste podcast-a

Jedna od najčešćih vrsta ovog inovativnog medija je podcast u vidu intervjua. U ovakvim „emisijama“ autor-voditelj dovodi ili priča putem online veze sa gostima. Drugi tip podcast-a je „solo podcast“ ili praktično, monolog samog autora.

Oprema za podcast

Da biste pokrenuli i vodi kvalitetan podcast, potrebno vam je sledeće:

  • mikrofon
  • slušalice
  • digitalni rekorder
  • softver za snimanje i obradu zvuka
  • internet konekcija

Internet domeni koje možete zakupiti za podcast

Ukoliko želite da pokrenete svoj podcast, preporučujemo da to učinite na posebnoj web adresi, kako biste na taj način izgradili brend.
Predlažemo da razmislite o sledećim internet domenima za svoj podcast:

Primeri dobrih podcast-a na ovim prostorima

Ukoliko želite da odslušate neki zanimljivost podcast, prva adresa u Srbiji sigurno je podcast.rs, gde su sadržaji razvrstani po kategorijama.
Ukoliko želite da pratite sadržaje popularnih medijskih kuća, preporučujemo Danas Podcast i Peščanik Podcast, kao i podcaste sa interesantnim temama koje vode Galeb Nikačević, Peščanik Podcast i Ivan Minić Pojačalo podcast.

Zaključak

Pre otpočinjanja karijere podcastera, analizirajte šta bi vašem poslovanju donelo pokretanje podcast-a; da imate definisanu zajednicu potencijalnih slušalaca tema o kojima biste razgovarali; na koji način promovisati svoje proizvode/usluge u podcast-u, osim pukog sponzorstva; koji tip podcast-a biste razvili; između ostalog, da li vaši pratioci/slušaoci više vole da vas slušaju, ili da čitaju npr. vaše blogove?

Narucite odmah: Registracija domena iz kategorije MEDIJI
Imate dodatnih pitanja? Pozovite Kontakt centar