Najnoviji članci na blogu

Stigla 2022: godina ubrzanja

Objavio , dana 8 јануара, 2022 u kategoriji Optimizacija sajta
seo ciljevi

Sa mnogo optimizma, čini mi se, svi mi koji se bavimo internet tehnologijama zakoračili smo u Novu 2022. godinu koju bih subjektivno nazvao „godinom ubrzanja“.

Protekla godina verovatno je jedna od najinteresantnijih u ovom veku s obzirom da su se dešavali značajni događaji: različiti biznisi hrabro su zakoračili u procese digitalizacije poslovanja, internet trgovina zabeležila je praktično procvat, ulaganja malih i srednjih preduzetnika u online poslovanje su se značajno povećala, potražnja za web programerima veća je nego ikad, itd. Praktično, jedna pozitivna godina u kojoj su privrednici pokretali projekte koje su bojažljivo pripremali tokom čudne 2020. godine, a nastupajuća godina trebala bi da bude godina u kojoj će se navedeni procesi još više ubrzati i materijalizovati.

Najvažniji trendovi u digitalnom marketingu 2022.

Kada je u pitanju naš Economy Internet Group, obeležili smo 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji, 10 godina postojanja portala bizniscentar.net i ponovo ponudili stare/nove usluge koje bi trebalo da budu tražene u narednim godinama.

Jedna od usluga u domenu internet marketinga, optimizacija sajta za pretraživače konačno i na domaćem (do sada prilično ograničenom) tržištu postaje krucijalna potreba koju preduzetnici prepoznaju u svom poslovanju. Potražnja za uslugama optimizacije sadržaja postala je deo celokupne internet marketing strategije, uz uobičajene usluge redizajna sajtova ili vođenja plaćenih Google oglasa (kampanja).

Definisanje specifičnih i akcionih SEO ciljeva daje sve potrebne smernice koje su potrebne za izgradnju snažne SEO strategije. Ukoliko još niste pokrenuli poslovanje u svojoj firmi u punom kapacitetu, pravo je vreme da definišete / ponovite ili unapredite svoje SEO ciljeve – svaka taktika ili deo sadržaja koji budete kreirali može se meriti u okviru jednog ili više SEO ciljeva kako bi procenili njihov uspeh.

Definisanje taktika postavljanja SEO ciljeva nije se značajno promenilo u odnosu na prošlu godinu, tako da ću se truditi u tekstu samo da ponovim najefikasnije ciljeve.

Povećanje organskog saobraćaja

Ubedljivo najvažniji cilj koji možete postaviti. Rast organskog saobraćaja na vašem sajtu najvaćniji je SEO cilj u ovoj godini, kao i u svakoj sledećoj. Organski saobraćaj je praktično pokazatelj koliko dobro optimizujete svoje sadržaje i merač celokupnog SEO uspeha. Takođe, ako posmatramo i jednu indirektnu kategoriju, poveranje organskog sadržaja definiše i meru vašeg rada/posvećivanja vašem sajtu. Za razliku od okruženja u kojem živimo, Google je gigant veštačke inteligencije koji veoma ceni konzistentnost, posvećenost, kvalitet i znanje, i klijentima preporučujemo da sajt mora konstantno da se nadopunjava.

Ubrzajte svoj sajt

Tema koja je tokom prošle godine izazvala veliku pažnju stručnjaka za internet marketing, pričalo se naveliko o faktorima koji utiču na brzinu učitavanja web stranica, što se na kraju ispostavilo prilično zaglušujućom i preteranom temom. Da li će nas Google ove godine iznenaditi i najednom samo povisiti značaj Core Web Vitals faktora, ostaje da vidimo.

Ipak u osnovi, brzina stranica sajta veoma je važan faktor optimizacije sajta i ne treba propuštati niti jednu priliku da radite na njoj.

analiza brzine sajta
Analiza brzine sajta

Dodajte/unapredite novi sadržaj

Kao što sam već napisao, Google obožava novi sadržaj, ali isto tako, ne treba zanemariti ni stariji sadržaj na sajtu, naročito ako vidite promene u rangiranju određenih sadržaja. Veoma važan parametar je i kvalitet internih pojedinačnih linkova na stranicama, kojim pokazujete važnost određenih web stranica.

Glavna komponenta autoriteta domena direktno je povezana sa kvalitetom sadržaja vašeg sajta – praktično, što više vaših posetilaca čita, deli ili vrši interakciju na vašem sajtu, dobićete viši autoritet domena.


Ovo su najosnovniji delovi internet strategije koja mora biti jednostavno deo vašeg marketing miksa. Analiza sajta, merenje i testiranje, pa sve ponovo. Neprekidan proces koji bi trebalo da postane važan deo celokupnog poslovanja i uz pravilno rukovođenje, donese i značajan profit vašoj firmi.