Najnoviji članci na blogu

Najvažniji trendovi u digitalnom marketingu 2022.

Objavio , dana 9 јануара, 2022 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing, Optimizacija sajta, Prodaja na Internetu
trendovi digitalnog marketinga

Zakoračili smo u 2022. godinu koja će sigurno biti godina u kojoj će se mnoge internet marketing strategije potvrditi, doneti rezultate oglašavačima, ali se nadamo i da su pripremili budžete za pokretanje novih projekata koji nas čekaju.

Početak 2022. godine donosi nastavak rasta TikTok-a koji je dominantno postao vodeći kanal društvenih mreža među zoomerima, Generacije Z koja je nasledila milenijalce. NFT-ovi i kriptovalute postaju tema o kojoj se naširoko priča, kada je u pitanju budućnost finansija. Google je oglašavačima i marketing radnicima ostavio ovu godinu za prilagođavanje web resursima bez kolačića eksternih mreža, dok je Facebook promenio svoje ime u Meta, pripremajući se za metaverzum, ili 3D virtuelni svet.

Kako je izgledala prethodna godina, pokušao sam da približim u okviru blog članka Stigla 2022: godina ubrzanja

Nekoliko trendova koji će obeležiti nastupajuću godinu:

Dominacija (kratkog) video sadržaja se nastavlja

Možda jedna od najinteresantnijih „bitaka“ na Internetu mogla bi da bude vođena na polju kratkih video-sadržaja. TikTok zaista radi odličan marketing i odlično iskorišćava momentum u oblasti digitalnog marketinga (TikTok ispred Google-a i Facebooka); Instagram sa svojim Reels-om pokušava da dostigne popularnost Kineza, dok su i platforme kao što je YouTube pokrenule svoje video-servise kratke forme (Shorts).

Odlučujući događaj za video-sadržaje pa tako i ove kratke biće uvođenje 5G internet tehnologija po državama – značajno brži Internet doneće i ubrzanje prihvatanja video-marketinga.

Savet: ukoliko su vam klijenti/korisnici rođeni posle 2000. godine, vreme je za razvoj strategije oblasti kratkih video-klipova.

Video marketing

Kupovina na Internetu – svuda i na svakom mestu

Internet trgovina je u svim krajevima sveta zabeležila apsolutne rekorde – dok je prodaja u prodavnicama opadala, rast internet shoppinga je dvocifren. Osnovni trend tokom prošle godine odnosio se na stvaranje web okruženja i online sadržaja koji je maksimalno pripremljen za kupovinu. Konzumenti sada mogu kupovati razne proizvode direktno iz objava na društvenim mrežama, dok gledaju omiljenu TV emisiju ili dok gledaju sadržaj na YouTube-u na pametnim televizorima.

Savet: uložite novac u internet prodavnice i prodaju na Internetu, vratiće vam se petostruko (5x).

Influenseri i dalje aktuelni

Generalne statistike pokazuju pad poverenja u influenser marketing, ali to ne znači da se njihova popularnost smanjila. Ono što bi ova godina mogla da donese je povećanje kvaliteta influensera jer će kompanije tražiti mnogo kvalitetnije rezultate: protekle godine donele su hiperprodukciju influensera i značajan broj nemilih događaja.

Kada klijenti zatraže mišljenje o ovoj vrsti internet marketinga, predlažem im da razmisle o tome, samo ukoliko mogu da angažuju nekoga kao što su nekad bili Dragan Nikolić (1943 – 2016) i Milena Dravić (1940 – 2018), povezujući sa prepoznatljivošću poznate kompanije za prodaju kafe u čijim kampanjama su naši veliki glumci bili zaštitna lica.

Savet: za usko targetovanje određene ciljne grupe kupaca, koristiti prepoznatljive i kvalitetne influensere.

Influenserka

Meta i metaverzum

Otkako je Mark Zukerberg predstavio novo ime svoje kompanije u oktobru 2021, u poslovnim krugovima ne prestaje da se priča o tome. U zvaničnom predstavljanju, kompanijaje objavila da radi na projektu Metaverzuma, sledeće generacije društvenih mreža ili možda čak i celog Interneta.

Najavljeni Metaverzum mogao bi da bude tek manji deo celokupnog VR (virtuelna realnost) i AR (proširena stvarnost) marketinga koji je već stigao. Na tržištu postoji veliki broj aplikacija koje omogućavaju rad i poslovanje u oblasti proširene stvarnosti, uz pomoć kamera na pametnim uređajima.

Savet: dobro se informišite pre nego što se otisnete u ovu avanturu

Velika potražnja za digitalnim veštinama

Protekle dve godine donele su značajne promene u načinima rada i zaposlenja i primetna je velika potražnja za stručnjacima u oblasti digitalnih veština, naročito kada su u pitanju digital marketing menadžeri. Jednostavno, veliki broj klijenata pokreće svoje digitalne projekte, više se fokusira na online strategije i interakcije i unapređuje značajno svoj digitalni marketing.

Takođe, primetna je selidba tržišta zapošljavanja internet stručnjaka iz Evropa ka Severnoj Americi, gde kompanije veoma jednostavno putem internet konekcije angažuju stručnjake širom sveta.

Savet: povećajte svoje internet marketing budžete

Digitalne veštine

Nemate više izgovor da imate loš sajt

Ova rečenica može da se odnosi i na dosta godina unazad – vlasnici kompanija i klijenti na raspolaganju zaista imaju značajne resurse kako bi izgradili kvalitetno i efikasno prisustvo na Internetu. Od velikog broja standardnih, ali i dodatnih internet domena, preko kvalitetnih platformi za izradu sajtova kao što je WordPress, strategija za analitiku i optimizaciju sajtova za pretraživače, do kvalitetnih servisa za unapređenje biznisa kao što su Google Ads oglasi ili Facebook oglašavanje.

Iako postoji zaista ogroman broj društvenih mreža, platformi i aplikacija koje klijente lako mogu da dovedu u zabunu ili pogrešne internet strategije, veb-sajt preduzetnika/kompanije ostaje najvažnija osnova od koje sve počinje. Sajt je osnova internet poslovanja, dok je sve gorepomenuto nadogradnja.

Savet: analizirajte svoje internet sajtove, možda je vreme za redizajn sajta?