Najnoviji članci na blogu

Strani državni programi za život i rad putem Interneta

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Domeni, Internet poslovanje, Marketing
frilenseri drzavni programi

Brz Internet, prijatno okruženje i jeftini troškovi života – tri su stvari koje su mnogim profesionalcima i radnicima na Internetu dovoljni da se presele i žive i rade prema sopstvenim pravilima

Broj slobodnjaka ili tzv. radnika na Internetu proteklih godina je enormno porastao i Srbija se nalazi među državama sveta sa najvećim rastom broja ove vrste (samo)zaposlenih profesionalaca.

U narednom periodu, možemo da očekujemo pravu bitku za dovođenje što većeg broja slobodnjaka u svoje zemlje i države će se sigurno utrkivati u tome koja će davati izdašnije povlastice.

Specijalna ponuda: Partnerski program za frilensere

Evo najpopularnijih primera poreskih i državnih olakšica za frilensere:

Portugal

Program viza ove nestvarne države predviđa privremeni boravak za nezavisne radnike i jedini uslov je da zainteresovani moraju pokazati da su njihove veštine tražene u toj zemlji.
Zainteresovani se mogu registrovati kao frilensere u Portugalu i mnogo je lakše ukoliko imaju nekog lokalnog klijenta. U zavisnosti od toga koliko posetilac planira da ostane da radi, Ministarstvo spoljnih poslova ima različite programe.
Odlične informacije mogu se pronaći na sajtu BePortugal.com

drzavni programi za frilenseri i digitalne nomade portugal

Španija

Španija omogućava stranim radnicima da apliciraju za radnu vizu namenjenu frilenserima i ona traje najduže godinu dana. Nakon toga, moraju prikazati da su stalno zaposleni u ovoj zemlji, ukoliko žele da nastave da žive i rade u Španiji.

drzavni programi za frilenseri i digitalne nomade u španiji

Meksiko

Privremeni boravak u Meksiku frilenseri mogu dobiti na godinu dana, a zatim produžiti maksimalno tri godine. Uslov je da će plata iznositi najmanje 1.620$ ili da na računu imaju najmanje 27.000$.

Gruzija

Gruzija svim zainteresovanim frilenserima nudi specijalan program viza za digitalne nomade, i za njih mogu konkurisati i državljani Srbije, navodi se na sajtu Agenda.ge.
Na istom se sajtu i navodi da radnici moraju dokazati da će zarađivati najmanje 2.000$ mesečno i kupljeno zdravstveno osiguranje tokom boravka.

Grčka

Grčka je danas predstavila nove poreske olakšice s ciljem da privuče kompanije i digitalne nomade koji rade putem Interneta.
Ukoliko se preselite u Grčku počev od 2021. godine dobićete 50% popust za porez na prihode u narednih sedam godina, bez obzira da li ste radnik neke kompanije ili samozaposleni. Više informacija na stranici Poreske olakšice ako želite da radite iz Grčke

Island

Ukoliko vam ne smeta zima, onda je ova država na severu pravi izbor.
Island je ranije dozvoljavao samo stanovnicima Evropske šengenske zone da uzmu učešće u programu Work in Iceland, nakon čega je on proširen na svakog ko želi da dođe i radi iz ove hladne države.
Frilenseri mogu ostati najduže šest meseci i prikazati da će zarađivati najmanje 88.000$ godišnje.

drzavni programi za frilenseri i digitalne nomade island

Dubai

Dubai je omogućio dolazak frilenserima i radnicima koji će raditi za kompanije van zemlje. Ukoliko se prijava odobri, posetioci mogu da otvoreni lokalni račun u banci, dobiju lokalni broj telefona i pristup Internetu i upišu decu u školu.
Prema sajtu Visit Dubai, uslov je da frilenser zarađuje najmanje 5.000$ mesečno i ima plaćeno zdravstveno osiguranje.
Prijava košta 287$.

Barbados

Barbados, ostrvo u centralnoj Americi pokrenuo je 12-mesečni Barbados Welcome Stamp program.
Za ovaj program mogu svi konkurisati jer je ova turistička destinacija žestoko pogođena posledicama koronavirusa i nedostatkom turista.
Cena vize je 2.000$ za pojedince ili 3.000$ za porodice, dok su porodice oslobođene poreza tokom te prve godine.

drzavni programi za frilenseri i digitalne nomade barbados

Estonija

Ova bivša ruska republika pokrenula je 1. avgusta Digital Nomad Visa program namenjen frilenserima i svima koji žele da žive i rade.
Uslovi su da frilenser radi za neku kompaniju sa sedištem van Estonije i da je ostvarivao minimalnu bruto platu u periodu šest meseci pre dolaska u iznosu od 3.504 EUR.
Prijava košta između 80 i 100 EUR.

Za detaljnije informacije o programima podrške digitalnim nomadima, preporučujemo da kontaktirate ambasade država u koje želite da se preselite.