Najnoviji članci na blogu

Veštačka inteligencija: da li nas očekuje najveća bitka na internet tržištu ikada?

Objavio , dana фебруар 11, 2023 u kategoriji Internet poslovanje, Optimizacija sajta
chatbot veštačka inteligencija

Proteklih deceniju i po, za nas koji se bavimo optimizacijom sajtova za pretraživače (SEO) i unapređenjem poslovanja sajtova, internet tržište i parametri po kojima se vodila borba na tržištu bila je prilično jasna.

Kompanija Google, sada Alphabet, sa svojim pretraživačem, bila je neprikosnoveni lider na globalnom tržištu obavljajući preko 80% upita pretrage, diktirajući faktore i kontrolišući celokupan ekosistem poslovanja u ovoj branši. Microsoft nije imao pravo “oružje“ u svojim rukama kojim bi se suprotstavio moćnom Google-u, držao poziciju broj 2. i čekao svoju šansu.

A onda se desila veštačka inteligencija, tačnije, ChatGPT.

Šta je ChatGPT?

ChatGPT je četbot (aplikacija za automatsku predvidivu komunikaciju) zasnovana na veštačkoj inteligenciji razvijena od strane kompanije OpenAI, iz San Franciska. OpenAI osnovan je 2015. godine od strane suosnivača Elona Maska i Sema Altmana, dok je najveći investitor Microsoft.

Microsoft je tokom 2019. godine investirao milijardu američkih dolara u ovaj startup i dobio ekskluzivitet da njegova cloud usluga Azure bude osnovna platforma OpenAI-a. Nakon predstavljanja ovog četbota koji je izazvao ogromnu medijsku i korisničku pažnju širom sveta, govori se da bi Microsoft mogao da nastavi sa ulaganjima u narednim godinama u vrednosti i preko 10 milijardi $.

Takođe, od strane vodećih istraživača u oblasti veštačke inteligencije, OpenAI rangiran je među top tri svetske laboratorije.

Kako funkcioniše ChatGPT?

ChatGPT u osnovi poseduje veliki jezični model, ili LLM, što znači da je programiran da razume ljudski jezik i generiše odgovore bazirane na velikoj količini podataka. Do danas, GPT-3 je jedan od najvećih i najmoćnijih modela veštačke inteligencije za obradu jezičkih upita, sa preko 175 milijardi parametara.

Ono što ChatGPT čini toliko impresivnim je mogućnost da proizvodi odgovore u ljudskom jeziku – ukoliko postavite pitanje, dobićete odgovor kao da razgovarate sa drugim ljudskim bićem, i to je nešto za šta kompjuteri nisu bili do sada sposobni da proizvode.

Kako je ChatGPT postao toliko popularan

ChatGPT je samo pet dana nakon predstavljanja dostigao prvi milion korisnika, dok je do januara već beležio 100 miliona aktivnih korisnika, što ga čini najbrže rastućom potrošačkom aplikacijom u istoriji. POdsetimo, TikTok-u je bilo potrebno devet meseci da dostigne ovu brojku.

Poslednjeg dana januara, ChatGPT zabeležio je neverovatnih 28 miliona dnevnih poseta.

Microsoft-ov prvi korak: Bing sa implementiranim ChatGPT-jem

Prvi potez povukao je Microsoft predstavljajući u utorak Bing pretraživač sa dugoočekivanom integracijom OpenAI-jevog ChatGPT-4 modela, kao i novu verziju Edge pregledača, sa implementiranim funkcijama veštačke inteligencije u okviru bočne trake.

Satja Nadela, direktor Microsoft-a naveo je da je ovo novi dan za pretraživanje.

Bing će pored linkova ka sajtovima, prikazivati i dodatne informacije o određenim temama, a korisnici će moći i direktno da pričaju sa četbotom i postavljaju pitanja, u početku doduše u ograničenom obimu.

Microsoft Bing

Prvi odgovor Google-a: nismo protiv veštačke inteligencije, dok god ne manipuliše rangiranjem u pretrazi

Većinu stručnjaka zanimao je odgovor na pitanje, da li je veštačka inteligencija protiv pravilnika Google pretrage? Ono što je kompanija zvanično odgovorila je da pravilna upotreba veštačke inteligencije ili automatizacija nije protiv njihovog pravilnika korišćenja, što praktično znači da sadržaj ne sme primarno da bude generisan kako bi se manipulisalo rezultatima pretrage i što je protiv njihove politike korišćenja.

Google je na zvaničnim stranicama naveo da se veštačka inteligencija uklapa u njihov E-E-A-T koncept i da neće cenzurisati sadržaj stvoren veštačkom inteligencijom, pravdajući činjenicom da je automatizacijom stvoren već značajan deo korisnog internet sadržaja.

Google predstavlja Barda

U nekim svojim prvim reagovanjima, tokom decembra 2022. Google je objavljivao da ne želi da žuri sa implementacijom veštačke inteligencije u okviru pretrage kako ne bi prebrzim ulaskom napredne tehnologije napravio dodatne probleme.

Međutim, izgleda da je tokom poslednjih nedelja alarm pozvonio u sedištu kompanije i nakon što su shvatili da je đavo odneo šalu, u ponedeljak su predstavili svog četbota veštačke inteligencije, Barda.

Međutim, tokom prvog predstavljanja, Bard je pogrešio i dao pogrešan odgovor, što je vrednost akcija Alphabeta spustilo za oko 8%.

Na pitanje “Koja nova otkrića sa teleskopa Džems Veb biste predstavili devetogodišnjaku?“, Bard je kao jedan od odgovora naveo da je snimio prvu fotografiju planete van našeg Sunčevog sistema“, na šta je reagovalo nekoliko astronoma navodeći da je odgovor netačan i da je prva fotografija egzoplanete snimljena 2004. godine, kao što je navedeno na NASA-inom sajtu.

Bitka počinje: šta će veštačka inteligencija doneti običnim korisnicima na Internetu?

Kako za sada stvari stoje, korisnici bi mogli da dobiju veći opseg informacija, efikasnije korišćenje pretrage i potpuno humanizovan način pretrage.

Dolazite na Bing ili Google, upisujete pojam pretrage, dobijate linkove, četbot iskače i nudi vam dostupne informacije direktno u prozoru, ukoliko želite da ga nešto pitate ili proćaskate. Ne treba uopšte razmišljati da li će ovaj model naštetiti velikim kompanijama kao što su Google ili Microsoft – one već testiraju nove oglasne prostore i mogućnosti, već će veći problem biti kompanijama čije poslovanje/profit zavise od linkova i oglašavanja na pretraživačima – ukoliko četbot daje odgovor, nemate potrebe da kliknete na link ka dodatnim informacijama.

Dalje, ne treba smetnuti sa uma da je ovo samo početak – koliko će nezavisnih startupa nastati u oblasti veštačke inteligencije i kakva nas tek bitka očekuje.