Najnoviji članci na blogu

E-E-A-T: želimo još više kvaliteta od vas

Objavio , dana децембар 17, 2022 u kategoriji Optimizacija sajta
google kvalitet pretrage

Svoje poznate smernice algoritma kvaliteta pretrage Google je dopunio u smeru u kojem već godinama razvija svoje poslovanje.

Dosadašnji E-A-T bio je jedan od mnogih smernica koje je Google implementirao kako bi sadržaj bio što vredniji čitaocima i rangiran kvalitetno u rezultatima pretraživanja.

Ova skraćenica prvi put se pojavila 2014. godine kada je najveća svetska kompanija dodala ovaj koncept svojim smernicama Search Quality Guidelines.

E-A-T je bio skraćenica za:

  • ekspertiza kreatora sadržaja
  • autotitativnost kreatora sadržaj, sam sadržaj i veb-sajt
  • pouzdanost kreatora sadržaja, samog sadržaja i veb-sajta

Ovih dana, Google je objavio ažuriranu verziju smernica sa značajnim izmenama u strukturi dokumenta sa mnogo dodataka i novih tabela.

Ono što je najvažnije je da je E-A-T proširen u E-E-A-T (eng. Experience – Expertise – Authoritativeness – Trustworthiness) i dodato „iskustvo“ među nosioce smernica.


Pročitajte više: Originalan sadržaj – krvotok vašeg sajta

Pročitajte više: Šta je evergreen content (sadržaj)?

Pročitajte više: Pisanje za posetioce, sa mislima na pretraživače


Iskustvo.

Uvođenje pojma „iskustvo“ potvrđuje dalju opredeljenost kompanije i najvećeg svetskog pretraživača da unapređuje kvalitet svojih resursa.

Šta je praktično „iskustvo“ kao parametar novih smernica?

Ukoliko zamislite dva kreatora – pisca sadržaja koji imaju da napišu blog o letovanju na Lefkadi. Prvi kreator je posetio grčko ostrvo, ručao u zanimljivim restoranima, upoznao smeštajne kapacitete, vrste izleta i sve ono što bi turiste zanimalo. Drugi pisac je digitalni marketing menadžer koji je uspeo u turističkoj agenciji gde je zaposlen da se izbori za pisanje članka na istu temu. On nije posetio ostrvo, ali će iskoristiti sve dostupne online materijale da napiše što kvalitetniji članak.

Koji članak će Google na osnovu E-E-A-T koncepta prikazati u višim rezultatima pretrage – naravno, članak prvog pisca jer je pokazao da ima iskustva sa zadatom temom i daje svoje lične (pr)ocene.

Najveći problem današnjeg interneta je ogromna gomila uglavnom nekvalitetnog sadržaja i cilj kompanije Alphabet ostaje da u svojim rezultatima pretrage rangira što kvalitetnije članke, dokumente, video-sadržaje, itd.
U svojim nadograđenim smernicama Google navodi da su iskustvo, stručnost i autoritativnost najvažniji parametri koji opisuju POVERENJE, najvažniji koncept E-E-A-T-a.


Želite da unapredite sadržaj svoj veb-sajta i izvršite efikasnu SEO optimizaciju sajta? E-E-A-T koncept je definisani algoritam koji će web kreatorima sadržaja donositi značajne rezultate u budućnosti.