Najnoviji članci na blogu

Vesti – najnovije internet bojno polje Google-a i Facebook-a

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Društvene mreže, Internet poslovanje
online vesti

Dok Google štiti svoje pozicije na tržištu online vesti, ove nedelje smo svedoci da će Facebook nastaviti da nadire s obzirom da su društvene mreže najvažniji izvor informisanja građana u velikom broju država

Javnost širom sveta ove nedelje iznenadilo je upozorenje najveće svetske kompanije u čijem je sastavu Google da će se povući sa tržišta Australije zbog najnovije legislative pod nazivom News Media Bargaining Code.

Prema ovoj novoj legislativi, australijska vlada planira da primora internet kompanije da plaćaju za vesti australijskih medijskih kuća koje prikazuju u svojim rezultatima pretraživanja.

Procitajte više: Naručite medijske domene: INFO, BLOG, BUZZ, MEDIA

S druge strane, Google je postigao dogovor i najavio da će francuskim medijskim kućama isplatiti preko milijardu dolara za prikaze i korišćenje njihovih autorskih članaka u svojim rezultatima pretraživanja.

Razlika između Australije i Francuske je u tome što će Google Francuzima plaćati za vesti koje se nalaze u posebnim pretplatničkim delovima sajta, za čiji pristup ili pretplatu korisnici već moraju da plate, dok Australijanci traže plaćanje za prikaze u osnovnim rezultatima pretrage, ili u osnovnom prikazu vesti kada je u pitanju Facebook. Još jedan zahtev australijskih vlasti je da Google i Facebook moraju najkasnije 14 pred promenu pretraživačkog algoritma da obaveste medijske kuće, što je Google, kome je njihov algoritam osnova biznisa, jednostavno odbio.

S druge strane, Facebook je proširio svoj Facebook News servis i na Veliku Britaniju. Posle Sjedinjenih država sredinom prošle godine, korisnici ove društvene mreže na Ostrvu dobijaju pristup još jednoj kartici, pod nazivom Facebook News, na kojoj se nalaze prikazi svih najnovijih vesti i mogu slobodno da ih čitaju.

Nije poznato koliko će Facebook platiti britanskim medijima, ali je najavljeno da će vesti da prikazuju Channel 4 News, Daily Mail Group, DC Thomson, Financial Times, Sky News, Telegraph Media Group i dr.

Korisnici društvenih mreža će imati potpunu kontrolu i moći će da biraju vesti kojih medijskih kuća će čitati, ali neće moći da ih komentarišu, već samo da podele na svom Facebook panelu.

Kada je u pitanju naša država, prema istraživanju agencije Propulsion, društvene mreže su prepoznate kao medij preko koga se informiše najveći procenat ispitanih građana u Srbiji. Ukupno 75% njih je odgovorilo da se putem društvenih mreža informiše često ili redovno.