Najnoviji članci na blogu

WebP format biće automatski generisan od verzije WordPress 6.1

Objavio , dana август 8, 2022 u kategoriji Web hosting
webp format

WebP, format slike koju je razvio Google, namenjen da zameni JPEG, PNG i GIF formate, uskoro će biti automatski generisan prilikom objavljivanja novih JPEG slika u WordPress-u i koristiti za sadržaj veb-sajta.

Podršku za kontroverzni WebP format razvojni tim WordPress-a prvi put je implementirao u verziju WordPress 5.8, ali je do sada bilo potrebno korišćenje posebnog koda ili dodatka za objavljivanje WebP slika.

Zašto je WordPress pravi izbor za vaš veb-sajt

WordPress 6.1 verzija trebalo bi da bude objavljena 25. oktobra 2022. godine.

Prednosti korišćenja novog formata uključuju činjenicu da je WebP mnogo manji po veličini i brži prilikom učitavanja sadržaja. Logično, Google-ov PageSpeed insights preporučuje korišćenje formata slika sledeće generacije.

S druge strane, postoji i nekoliko argumenata protiv korišćenja WebP formata slika: korišćenje veće količine resursa na hostingu (ako JPEG fajlovi budu duplirani kao WebP fotke, povećaće se % korišćenja prostora web hosting paketa); ne podržavaju još svi internet pregledači, klijenti e-pošte, RSS čitači najnoviji format; WebP nije uvek i u svakom slučaju manji od JPEG-a; mogući konflikti sa lazy loading opcijom; nemogućnost snimanja/preuzimanja slika u ovom formatu sa sajta.


Preporučujemo zakup naših BiznisCentar WordPress hosting paketa ili izrada WordPress web sajta.