Kada preporučujemo zakup više domena

Zakup više internet domena predstavlja važnu strategiju internet poslovanja kojom štitite svoj brend i unapređujete marketing strategije.

Želite da efikasno koristite više domena u okviru svoje internet strategije?

ZAKUPITE DOMENE
zakup više domena

Prilikom odlučivanja o zakupu naziva internet domena veoma često je potrebno uložiti u zakup više njih, shodno internet marketing planu i brending strategiji.

Prilikom rada za jednog klijenta koji proizvodi opremu za bazene, naišao sam na prilično nezgodan slučaj, kada je nekoliko različitih domena praktično smetalo jedno drugom za efikasno rangiranje na pretraživačima. Ovo nije redak slučaj, kada vlasnici firmi slušaju savete određenih internet radnika u pogledu strukture web resursa – najčešće kada firma želi da upravlja korporativnim sajtom na jednom domenu i web prodavnicom na drugom domenu. Ovo može da predstavlja odličnu i moćnu strategiju, samo ukoliko je pravilno izgrađena struktura sajta i definisane ključne reči.

Evo nekoliko primera kada je preporučljivo zakupiti više domena.

Zakup više domena kada poslujete na različitim tržištima

Ukoliko vaša kompanija posluje na tržištima u različitim državama, uvek preporučujemo i zakup domena navedenih država. Npr. ukoliko pored domaćeg tržišta poslujete i u Nemačkoj, Švajcarskoj i Španiji, pored domena na domaćem tržištu imefirme.rs, preporučujemo i zakup domena ovih država (.DE za Nemačku, .CH za Švajcarsku i .ES za Španiju).

Ukoliko vaša kompanija posluje na svim tržištima bivših Jugoslovenskih republika, preporučljivo je da zakupite domene svih novonastalih država (.ME za Crnu Goru, .MK za Severnu Makedoniju, .BA za Bosnu i Hercegovinu, .HR za Hrvatsku, itd.)
Odlična je i opcija registracije .EU domena, čime pokazujete da širite poslovanje na tržište država Evropske unije.

Strategija je jasna – zakup domena svake države u kojoj poslujete.

Zakup više domena kada želite da zaštitite svoje ime/brend

Ukoliko želite u potpunosti da zaštitite svoj brend na domaćem tržištu, tada je preporučljiv zakup svih domena – .RS i .CO.RS, kao i .SRB i OPR.SRB.

Takođe, bilo bi korisno da zaštitite sve najvažnije internet ekstenzije (u praksi, bar one najvažnije i najkorišćenije), počev od .COM, .NET, .ORG, .INFO, itd.

Dešava se prvo često da velike kompanije u svom portfoliju imaju i po nekoliko stotina zakupljenih domena, u zavisnosti od njihovih internet strategija.

Zakup više domena korišćenjem novih top-level domena

Uvođenjem različitih najnovijih internet domena najvišeg nivoa (ngTLD), vlasnicima je omogućeno da zakupe i interesantne generičke domene koji mogu unaprediti biznis.

Najpopularniji ngTLD domen u svetu je .XYZ, a vrlo popularni su i .SHOP, .STORE, .CLUB, itd.

Npr. .SHOP je idealan ukoliko pored svojih domena pokrećete internet prodavnicu, .BLOG ukoliko želite da odvojite svoj blog na poseban domen.

Ukoliko imate galeriju slika u najvećim gradovima, zakupićete različite domene GalerijaBB.berlin, GalerijaBB.tokyo, GalerijaBB.nyc i dr.

Zakup više domena za različite marketinške akcije

U poslednje vreme, klijenti često zakupljuju .PROMO ili .MARKETING domene i koriste ih u okviru svojih redovnih marketinških akcija. Tako praktično ove domene koristite kao svojevrsne landing page najvišeg nivoa.

///

Zakup većeg broja internet domena predstavlja efikasnu strategiju za unapređenje vašeg internet poslovanja i brenda. Celokupnu ponudu internet domena možete pronaći na našoj stranici BiznisCentar >> Domeni ili možete pozvati naš Korisnički centar kako biste dobili više informacija o domenima.