Originalan sadržaj – krvotok vašeg sajta

Originalan sadržaj sajta predstavlja cilj svakog uspešnog menadžera i digital marketing menadžera

Kreiranjem originalnog sadržaja unapredićete svoje SEO strategije, izgraditi autoritet i poboljšati prodaju svojih usluga

POZOVITE NAS

U okviru definisane SEO strategije, potrebno je da sadržaj koji osmišljavate za postavljanje na sajt bude informativan, dovoljno kvalitetan da posetioca izazove na određeno angažovanje ili akciju i, možda i najvažnije – originalan.

Neka istraživanja govore da je u ovom trenutku, dok ovo čitate, na sajtu aktivno preko dve milijarde sajtova, dok se svakog dana napiše preko dva miliona članaka na blogovima. Da li je jednostavno biti originalan – naravno da ne, ali ne treba ni da odustajete od cilja da se vaša stranica nađe na prvoj stranici Google-a.

Kada objavljujete saopštenja, vesti ili jednostavno, „pozajmljujete“ sadržaje nekih drugih sajtova, Google neće reagovati pozitivno na činjenicu da na svom sajtu objavljujete informacije koje nisu vaše. Zamislite da kupite dnevne novine na trafici, i u njima čitate sve što se već desilo, teško da ćete navedene novine kupiti ponovo. Takođe, news portali su sajtovi sa velikom količinom neoriginalnog sadržaja, a takođe i neke PR agencije imaju prilično čudne načine poslovanja pa se tako određeni sadržaju ili ekskluzivne vesti prvo nađu na većim portalima, a tek kasnije distibuiraju manjim sajtovima (moguće da je ponekad i do nastojanja PR menadžera da sadržaj plasira na što više sajtova). U ovakvim slučajevima, budite sigurni da će vaša Google Search Console i odeljak Crawled – not indexed biti preplavljena vašim linkovima ka neoriginalnom sadržaju.

Pisanje bloga: i dalje efikasna strategija

Šta je originalan sadržaj

U oblasti digitalnog marketinga, pojam „originalan sadržaj“ odnosi se na bilo koji sadržaj koji je unikatan i nigde u javnoj sferi nije viđen i objavljen u navedenoj formi. Ova forma može da bude različita, od video-klipova, video-objašnjenja i saveta, do članaka na blogu, infografika i različitih grafičkih elemenata.

Šta sve može da originalno – praktično, sve. Dizajn, tekst, grafika, video, spot, sve što ljudski mozak praktično može da (iz)osmisli.

Zašto je važan originalan sadržaj na sajtovima

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je važan originalan, unikatan sadržaj na sajtovima:

  • unapređuje SEO i pozicije u rezultatima pretrage. Kreiranje originalnog sadržaja je najvažniji deo uspešne SEO strategije. Kada osmislite i predstavite određenu originalnu ideju ili predstavite nešto novo za svoje klijente ili čitaoce, pretraživači će gotovo sigurno nagraditi vaš trud dobrom pozicijom u rezultatima pretrage. Podsetimo, najvažnija filozofija Google-a je EAT – Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness (stručnost, autoritet, pouzdanost) i proizvodnja originalnog sadržaja za web sajt savršeno se uklapa u ovu filozofiju.
  • gradi kredibilitet i autoritet. Pisanjem originalnog i korisnog sadržaja izgradićete autoritet i povećati kredibilitet svojih usluga i proizvoda. Sadržaj koji potvrđuje vaša znanja i ekspertizu povećaće vaš kredibilitet kod klijenata i unaprediti vaše usluge. Npr. ukoliko pišem o originalnom sadržaju ili optimizaciji sadržaja na sajtovima pokazaću svoj autoritet u oblasti internet izdavaštva, kao rezultat velikog broja objavljenih i napisanih sadržaja na web portalima.
  • dovodi posetioce na vaš sajt. Pisanjem kvalitetnog sadržaja izgradićete svoj brend, ciljanu publiku svog sajta i vaši posetioci će biti upoznati sa tim da uvek mogu da pronađu korisne sadržaje na sajtu. Ukoliko pravilno izvršite distribuciju originalnog sadržaja, vaše prodajne šanse će se umnogome poboljšati.

Kako da osmislite originalan sadržaj

Prvo, morate da imate na umu, kome se obraćate – ko je ciljna grupa vašeg sajta / vaših usluga. Ukoliko npr. ste osmislili interesantnu aplikaciju iz oblasti apotekarstva, nećete smišljati identične sadržaje ako su ciljna grupa vlasnici apoteka, ili ako ciljnu grupu predstavljaju kupci u tim apotekama. Za definisanje ciljne grupe, jednostavno se mogu koristiti različiti analitički alati.

Drugo, potrebno je da znate šta je cilj pisanja i osmišljavanja originalnog sadržaja. Da li je to dodatno informisanje, zadovoljenje određenih potreba, rešavanje određenih problema ili unapređenje funkcionalnosti i funkcija poslovanja klijenata.

Treće je određivanje vrste sadržaja sa najvećim potencijalom. Da li će određeni cilj zadovoljiti grafika, infografika, video-sadržaj, tutorijal, e-knjiga sa uputstvima ili neki drugi sadržaj, zavisi od prve dve stavke koje smo naveli.

Četvrto je određivanje rezultata kreiranja originalnog sadržaja. Da li ste postigli cilj, da li je potrebno izvršiti određene korekcije i na koji način nastaviti strategiju osmišljavanja marketinga kroz sadržaj?