Bounce rate: karijes vašeg sajta?

Bounce rate je komponenta internet analitike koju je potrebno detaljnije razmatrati

Zadržite svoje posetioce i ponudite im sadržaje na stranicama koje oni žele da pronađu

POŠALJITE UPIT
šta je bounce rate

Da li u okviru analitike svog sajta pratite prikaz koji se naziva bounce rate? Ukoliko je odgovor DA, poznato vam je koliko posetilaca dođe na vaš sajt i odmah ode.

Uvođenjem prošlogodišnjih promena u algoritam Google je pokazao koliko je njegovom algoritmu važno korisničko iskustvo na web stranicama. Jedan bitan deo korisničkog iskustva sigurno je angažovanje na samoj stranici, a bounce rate je jedan od parametara koji pokazuje koliko je vaša stranica kvalitetna.
U okviru Core Web Vitals algoritma, Google će nagraditi i bolje rangirati stranice koje imaju niži bounce rate.

Zašto je pravo vreme za redizajn vašeg sajta

Šta je bounce rate

Tehnički, bounce rate je procenat posetilaca koji su posetili sajt i odmah otišli sa njega (vratili se unazad u browseru ili prešli na neki drugi sajt).

Praktično, bounce rate pokazuje koliko je vaša stranica kvalitetna, a sve zavisi od razloga dolaska posetioca na vaš sajt – može odmah da napusti sajt jer se sajt presporo učitava, odlazi sa sajta jer je web stranica potpuno pogrešno optimizovana za ključnu reč koju je tražio na pretraživaču, može da odlazi jer određeni proizvod želi da kupi, a na vašem sajtu nalazi samo u informativnom obliku, itd.

Međutim, postoje slučajevi kada ovaj parametar ne mora da bude negativan – npr. na news sajtovima i stranicama bloga bounce rate je obično mnogo viši jer je posetilaca našao upravo ono što je tražio – pronašao vest, informisao se, izvršio neku akciju i odlazi sa sajta.

Brzina učitavanja stranica: proces na nivou kompanije

Koje su uobičajene vrednosti bounce rate parametra

Najidealnija moguća vrednost, u zavisnosti od vrste sajta i oblasti trebala bi da bude oko 40%, vrednosti između 40 i 60% bi trebalo da su uobičajene, dok sve iznad 70% predstavlja problem. Ukoliko dva od tri posetilaca napusti vaš sajt posle samo jedne stranice, trebalo bi da preispitate svoje web stranice.

Hitno reagovanje bi trebalo da preduzmete ukoliko su vrednosti ovog parametra ispod 15-20% i iznad 90% – u prvom slučaju, vrlo je moguće da niste dobro implementirali Google Analytics kod, dok u drugom slučaju postoji očigledan problem na nekoj od stranica.


Unapređenje sajta u pogledu što efektivnijeg korisničkog iskustva trebalo bi da predstavlja osnovni zadatak svih web menadžera, content editora i digitalnih profesionalaca. Veliki broj sajtova, interesantni sadržaji i borba za svakog posetioca u velikom broju tržišnih niša predstavlja realnost u današnjem svetu internet poslovanja i potrebno je implementirati najbolje digitalne strategije. Unapređenje korisničkog iskustva i celokupnog sajta izvodi se u tri koraka:

  • analiza sajta (audit sajta ili dijagnostika web sajta)
  • predlog za unapređenje sajta (digital marketing plan)
  • implementacija predloženih digitalnih strategija