Najnoviji članci na blogu

Adobe: od biznisa iz garaže do uspešnog SaaS giganta

Retki su danas oni koji nisu čuli za reč Fotošop (eng. Photoshop). Dosta manje njih, uglavnom kompjuterskih radnika su čuli za Illustrator, Acrobar Reader, Flash itd. Sve su to uspešni softveri jednog od najvećih kompjuterskih giganata u svetu, kompanije Adobe Inc.

Objavljeno: okt 17, 2020
Adobe: od biznisa iz garaže do uspešnog SaaS giganta
Video produkcijski tim iza ColdFusiona kreirao je 17-minutni video koji detaljno opisuje kako je ovaj ''startup iz garaže'' postao gigant kakav je danas.

Adobe je osnovan 1982. godine od strane Džona Vernoka i Čarlsa Geškea, bivših radnika kompanije Xerox.

Dok su radili u istraživačkom centru Xerox-a u Kaliforniji ova dva kompjuterska stručnjaka razvila su programski jezik specijalno dizajniran da definiše poziciju, izgled i veličinu objekata na kompjuterski-generisanoj stranici. Ovaj kompjuterski jezik, kasnije poznat pod nazivom PostScript, definisao je objekte tako da svaki uređaj koji je mogao da interpretira kod jezika, bio je sposoban da generiše prikaz stranice u bilo kojoj rezoluciji.

Registracija domena - za dizajnere
Najpopularniji svetski domeni za dizajnere su:
.DESIGN
.GALLERY
.PHOTO
.PHOTOGRAPHY
.PICS


Xerox nije prihvatio njihov predlog komercijalizacije ove tehnologije nakon čega su napustili kompaniju i osnovali sopstvenu, pod nazivom Adobe. Inače, danas je PostScript i dalje grafički standard za štampače.

Kompanija je nazvana po potoku u blizini Vernokove kuće, dok je čuveni prvi logotip osmislila i nacrtala njegova supruga, inače grafički umetnik.

Već 1983. godine, čuveni Apple kupio je 15% udela u Adobe-u i postao prvi korisnik licence PostScript-a, 1985. godine predstavio LaserWriter, prvi PostScript štampač kompatibilan sa Macintosh računarima, uz tehnologiju laserske štampe kompanije Canon.

Vernok i Geške predstavljaju začetnike kompjuterizacije grafike i u video-klipu možete i čuti kako su odbili ponudu za preuzimanje kompanije od strane Stiva Džobsa.

Danas je tržišna vrednost Adobe-a oko 95 milijardi $ i jedna od najuspešnijih kompanija u svetu, kada je u pitanju prelazak sa prodaje licenciranih proizvoda na kompaniju u cloud-u, tačnije software-as-a-service.

E-mail bilten *

Upišite vašu email adresu i dobijaćete najnovije informacije, savete i promocije u vaš email inbox.
podrska support

24/7 Kontakt centar za podršku

Pozovite nas da razgovaramo o vašim planovima da pokrenete svoj biznis na Internetu? Želite da napravite web shop? Pišete svoj blog o putovanjima? Napravite višejezičnu verziju svog sajta?

  065-32-66-669

  centar@bizniscentar.net