Najnoviji članci na blogu

Hitno obaveštenje za webmastere koji ugrađuju Facebook i Instagram sadržaje na svoje sajtove

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Društvene mreže
facebook instagram

Ne postoji sajt koji u okviru nekog svog sadržaja, članka ili bloga, nije ugradio određeni sadržaj sa društvenih mreža, Facebooka, Twittera i Instagrama, i sada su webmasteri i vlasnici sajtova primorani da nadograde iste kako bi eksterni sadržaji ostali vidljivi na sajtovima

U prilično neobičnoj izmeni politike korišćenja API-a na eksternim sajtovima, Facebook i Instagram će od 24. oktobra onemogućiti neovlašćeni oEmbed protokol, što će dovesti do problema prikaza ugrađenih sadržaja na milionima eksternih sajtova.

Ovom promenom Facebook će primorati korisnike da generišu poseban app ID broj uz developerski nalog, kako bi mogli dalje da postavljaju sadržaje i linkove uz pomoć oEmbed protokola.

Jedan od kreatora oEmbed inicijative 2008. godine izjavio je da je upravo tih godina bio cilj da se omogući otvorena ugradnja eksternih sadržaja na sajtove, koristeći samo klasičnu URL adresu sajta, i da se obaveznim registrovanjem developerskog naloga upravo krši za inicijativa.

U skladu sa ovom promenom, tim koji radi na razvoju Gutenberg interfejsa za WordPress ukloniće Facebook i Instagram blokove u verziji 9.0, koja bi trebala da se pojavi u najnovijem decembarskom izdanju WordPress 5.6.

Za sve one koji žele da nastave sa ugrađivanjem sadržaja u svoje WordPress postove, developer wp dodataka Ayesh Karunaratne kreirao je novi plugin pod nazivom oEmbed Plus koji donosi podršku za ugrađivanje Facebook i Instagram sadržaja i uz pomoć njega, jednostavno ćete izvršiti proces prijavljivanja novih Facebook developer app korisničkih podataka.

facebook oembed plus plugin