Najnoviji članci na blogu

Kako napraviti sajt za fotografa

Objavio , dana 28 августа, 2022 u kategoriji Fotografija, Grafički dizajn, Internet poslovanje
fotograf na planini

Svet fotografije je jedno veoma kreativno i zanimljivo mesto, a fotografi su profesionalci sa izraženim osećajem za estetiku, dizajn i detalje. Da li njihov sajt treba da odiše osobinama – estetikom, kreativnošću i zanimljivim detaljima?

Ukoliko ste fotograf koji želi da uspe u digitalnom dobu, izrada web sajta je apsolutna potreba. Za sve profesionalce u oblasti umetnosti i kreativnih industrija, veb-sajt više nije konkurentska prednost, već veliki “minus“ ukoliko ga ne posedujete. Bez obzira da li klijentu želite da pokažete svoje radove, modele, kreativne setove ili pojedinačne fotografije, veb-sajt u obliku portfolija sa referencama je važan deo vašeg poslovanja.

Ono što je ekstremno važno je da fotografi svojim kreativnim radovima – fotografijama direktno podižu vrednost brenda klijenta unapređujući njegove vizuelne karakteristike i poboljšavajući korisničko iskustvo (UX, eng. user experience) njegovih korporativnih resursa, bilo da je u pitanju brošura, veb-sajt, video-reklama i dr. Ranije istraživanje agencije Forrester Research pokazalo je da svaki dolar investiran u korisničko iskustvo donosi povraćaj u proseku 100 dolara.

Svrha fotografskog sajta

Najvažnije što treba da odlučite na samom početku je koji je cilj pokretanja vašeg sajta – da li će to biti sajt-galerija, freelancer-ski sajt, klasična prodaja foto usluga ili direktan link ka nalozima na velikim foto-prodavnicama.

U najčešćim slučajevima, foto-sajt je kombinacija svega navedenog.

Svrha sajta i marketinška strategija koja je njegova osnova zavisi najviše od vrste sajta – da li je u pitanju fotograf ličnih događaja (svadbe, proslave, rođendani…), javnih događaja (konferencije za štampu, koncerti, sportski događaji…), stock fotograf, industrijski fotograf, fotograf prirode, itd…

Tehnički deo sajta

Ovaj deo se ne razlikuje mnogo od drugih vrsta sajtova.

  • Osmislite i zakupite željeni internet domen. Da li će biti lokalni (RS), neki od međunarodnih (COM, NET) ili što preporučujemo, generički za navedenu oblast (DESIGN, PHOTO, ART, GALLERY, CAMERA), zavisi najviše od vas
  • Preporučujemo da izaberete neki od većih hosting paketa, s obzirom na očekivanu količinu fotografija na sajtu (BUSINESS web hosting paket)
  • Izaberite CMS internet platformu koja će biti “ispod haube“ vašeg sajta – preporučujemo naravno, WordPress koji veoma efikasno pogoni velike galerije i web stranice sa velikim brojem vizuelnih datoteka
  • Osmislite hijerarhiju vašeg photo sajta, koja može da se razlikuje od ostalih vrsta sajtova, ali i ne mora
  • Pristupite izradi web sajta

Kako optimizovati fotografski sajt za pretraživače

Najveći izazov kada je u pitanju optimizacija za pretraživače je kako da galerije fotografija učinite najbržim mogućim prilikom učitavanja. Ukoliko koristite WordPress, obavezna je instalacija nekog kvalitetnog Photo Editora za optimizaciju fotografija, upisivanje ALT tekstova kao opis fotografija i preporučljivo korišćenje SVG formata.


Pročitajte više: 10 saveta za optimizaciju fotografija na blogu

Pročitajte najavu: WebP format biće automatski generisan od verzije WordPress 6.1


Društvene mreže od izuzetne važnosti

Obavezno je otvaranje i redovno ažuriranje najvažnijih društvenih mreža okrenutih grafici:

  • Instagram, najpopularnija društvena mreža današnjice i neka iskustva su pokazala da kvalitetni fotografi nemaju velikih problema da izgrade velike zajednice oko svojih fotografija
  • Flickr, velika baza kvalitetnih fotografija
  • Pinterest, prilično značajna društvena mreža sa ozbiljnom vidljivošću na pretraživačima

Pišite fotografski blog

Ukoliko ste stručnjak iz oblasti fotografije, prava ste osoba da pišete članke o temama kojima se bavite. Da li će to biti nešto što fotografišete, zanimljive priče “sa terena“, saveti kako da se pravilno koristi fotografska oprema, zavisi najviše od samog fotografa.

Tema i potencijalnih članaka je sijaset i nije naodmet napraviti izlet i u evergreen content pa napisati članke npr. “Kako napraviti kvalitetan SELFIE“, “Kako napraviti savršenu fotografiju za Instagram“, “10 saveta za slikanje na plaži“ i dr, a to je i jedna vrsta blog članka koje možete pisati nedeljom.


Izrada veb-sajta za fotografe predstavlja ozbiljan projekat razvoja digitalnog prisustva uz definisanje maksimalnih zahteva resursa u pogledu prostora na web hosting serverima. Fotografski biznis je kreativan biznis i samo tako se potencijalnim klijentima može pristupiti kada je u pitanju osmišljavanje i definisanje veb dizajn karakteristika i korisničkog iskustva (UX). Ukoliko ste zainteresovani za projekat izrade veb-sajta vaše fotografske radnje ili freelancerskog poslovanja, pozovite nas da razgovaramo o vašem projektu.