10 saveta za optimizaciju fotografija na blogu

Optimizacija fotografija na sajtu predstavlja vrlo važan korak prilikom izrade sajta i celokupne optimizacije za pretraživače.

Vrlo često, fotografije značajno uspore sajt i dovode do slabijeg korisničkog iskustva. Pozovite nas za analizu vašeg sajta i optimizaciju za pretraživače

NARUČI OPTIMIZACIJU
optimizacija fotografija na sajtu

Korišćenje vizuelnih elemenata na sajtu (fotografija, ikonica, infografika, slajdera, i dr.) upotpunjuje celokupan izgled sajta i privlači posetioce da se zadrže na veb stranicama sajta.

Ukoliko pravilno optimizujete grafiku na stranicama, ona će usporavati učitavanje stranice, što je posebno važno kada je u pitanju pristupanje sajtovima putem mobilnih uređaja, ali potpuno u granicama propisanih standarda koje propagira Google, u okviru Core Web Vitals pravila.

S druge strane, ukoliko nepravilno ili uopšte ne optimizujete grafičke elemente, desiće se značajno usporavanje veb stranice i vaši posetioci će vrlo brzo napuštati sajt. Kod mnogih webmastera i dalje se mogu videti primeri stranice Galerija, u okviru koje se vrlo često postavi veliki broj fotografija (najčešće proizvoda), a što praktično veoma utiče na celokupnu optimizaciju sajta.

Evo nekoliko saveta kako da pravilno koristite grafiku na vašem sajtu

Pazite na veličinu fotografija

Trudite se da vaše fotografije ne prelaze 100 kB. Iznad ove vrednosti, fotografije mogu da uspore učitavanje veb stranice i negativno utiču na korisničko iskustvo posetioca, pa samim tim i na rangiranje na pretraživaču.

Pre objavljivanja fotografije na sajtu, preporučujemo da koristite neki od velikog broja kompresora fotografija na webu čime ćete značajno smanjiti veličinu za učitavanje.

Kako biti prvi na Google-u?

Originalne, kvalitetne fotografije

Koristite uvek originalne i kvalitetne fotografije koje jačaju vaš brend i unapređuju rangiranje na pretraživaču. Ukoliko ste prinuđeni da koristite fotografije eksternih autora ili fotografije iz prodavnica fotografija (tzv. stock fotografije), vodite računa o uslovima korišćenja i zaštiti autorskih prava.

Bounce rate: karijes vašeg sajta?

Koristite pravilan format fotografije

Najčešće korišćeni formati grafičkih elemenata na sajtovima su JPG, PNG i GIF, a sve popularniji postaju poslednjih godina WebP i SVG. Veoma je važno da znate da koristite pravilne formate fotografija kako bi estetski sajt izgledao privlačno posetiocima.

Obavezno upišite ALT tag

ALT oznaka prilikom objavljivanja fotografije na sajtu predstavlja obavezan korak. Ukoliko pravilno opišete fotografiju, veoma je izvesno da ćete biti izlistani za određenu ključnu reč na Google pretraživaču, pod karticom Slike.

Obavezno upišite Captions ispod fotografije

Ukoliko umetnete fotografiju u sam tekst u svrhu vizuelnog prekida ili preloma teksta, velika je verovatnoća da će posetioci biti privučeni tom fotografijom. Iskoristite mogućnost da ispod fotografije dodate i Captions (natpis) koji takođe pomaže prilikom rangiranja na pretraživačima.

Koristite Lazy loading tehniku

Lazy loading tehnika predstavlja način učitavanja vaših fotografija na samoj stranici – fotografije se učitavaju kako posetilac polako prelazi preko delova teksta. Ova tehnika optimizacije značajno ubrzava rad sajt jer čini bespotrebnim učitavanje svih fotografija na stranici, ukoliko ih posetilac vizuelno ne vidi.

Prijavite Google-u vašu mapu fotografija (Image sitemap)

Kao što se preporučuje prijavljivanje svih stranica putem mape sajta u XML formatu, tako preporučujemo i izradu mape svih važnih fotografija na vašem sajtu.

Izbegavajte slajdere

Prikazivanje slajdera najčešće podrazumeva korišćenje više fotografija na predviđenom mestu, čime značajno usporavate brzinu vaše web stranice. Slajderi fotografija su prilično prevaziđeni elementi koje je potrebno izbeći na svom sajtu, ukoliko nema preke potrebe za tim.