Najnoviji članci na blogu

Prolećno čišćenje vašeg sajta

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Optimizacija sajta
prolećno čišćenje sajta

Ne pamtim poslednjih godina da je proleće ovako sporo dolazilo i kada su u pitanju vaši sajtovi na internetu i (tradicionalno) prolećno čišćenje, niste još zakasnili

Kao što vreme kasni ovih dana, tako je i Google odložio nadogradnju svog Page Experience algoritma koji je podigao pritisak vlasnicima sajtova širom sveta. Umesto sredinom maja, nadogradnja startuje sredinom juna ove godine što je dodatnih mesec dana da vlasnici sajtova i njihovi administratori izvrše neophodne promene i optmizuju svoje web resurse.

Takođe, evidentan je i psihološki efekat kada je u pitanju borba protiv koronavirusa i isto tako spora i mukotrpna pobeda, ako uopšte može tako da se nazove, nad ovom teškom bolešću koja je pogodila čovečanstvo. Upravo je vreme za tzv. prolećno čišćenje i nadogradnju vaših sajtova kako biste uspešno zakoračili u period (nadamo se) nakon pandemije virusa, što medicinski stručnjaci navode da bi moglo da se desi početkom 2022. godine.

Zašto je važno redovno unapređenje sajta

Ukoliko redovno unapređujete svoj sajt:

 • obezbedićete da vaš sajt bude uvek u toku sa poslovnim procesima u vašoj firmi i sa ažurnim podacima
 • obezbedićete da sve na sajtu funkcioniše i prikazuje se posetiocima kako treba
 • optimizovaćete svoj važan prodajni kanal i poboljšaćete stopu konverzije prodaje
 • poboljšaćete optimizaciju za pretraživače (SEO)

Prolećno čišćenje trebalo bi da izvršite u tri pravca: analiza i revidiranje internet marketing planova i ciljeva, provera tehničkih parametara sajtova i provera, analiza i unapređenje sadržaja na samim sajtovima.

Analiza i revidiranje internet marketing planova i ciljeva

Otvorite svoje prodajne i marketing online planove i analizirajte uspešnost u prethodnom periodu. Postoji velika verovatnoća da se nisu obistili i da ste prilično oprezno pripremili svoje planove za ovu 2021. godinu za koju još ne možemo ni da pretpostavimo kako će se završiti.
Analizirajte svoje analitičke softvere i skripte, pregledajte svoj Google analytics i suočite se sa brojkama.
Mnogi oglašavači na Internetu smanjili su značajno svoje budžete za reklamiranje dok traje koronavirus – možda je pravo vreme da iskoristite svoju šansu i pokrenete online kampanju na Google Ads-u?

Provera tehničkih parametara sajtova

Tehnički parametri su veoma važni kada je u pitanju predstojeća Google Page Experience nadogradnja i sigurno je krajnje vreme da se posvetite ovom poslu. Što duže odlažete, vaš sajt bi mogao da zabeleži pad rangiranja i posećenosti, s obzirom da za usvajanje promena na sajtovima od strane Google-a nekada zna da prođe i nekoliko meseci.

Najvažnije tehničke provere koje možete izvršiti tokom prolećnog čišćenja:

 • Provera ispravnosti linkova: ne dozvolite da neki od linkova na vašem sajtu ne radi ili da se često prikazuje greška 404. Provera linkova je nešto što bi web administratori trebalo redovno da proveravaju
 • Provera brzine sajtova: jedan od parametara koji će biti odlučujući kada Google pokrene svoj Page Experience update i sigurno će praviti razliku između dobrih i sporih sajtova. Dobar hosting, kvalitetna hijerarhija stranica, kvalitetan sadržaj i bez preterivanja sa javascript-om, osnovni su postulati po kojima treba da planirate svoje sajtove. Proverite Core Web Vitals parametre
 • Provera formulara: sve formulare na svom sajtu proverite. Od formulara za prijavu novosti (newslettera) do formulara za naručivanje i kupovinu vaših proizvoda i usluga
 • Proverite važne podatke: proverite kontakt podatke na sajtu, informacije o novim zaposlenim, informacije o radnom vremenu i sl.
 • Proverite dodatke za društvene mreže: Bez obzira da li koristite dodatke za podelu sadržaja, prijavu praćenje određenih društvenih mreža ili posebne aplikacije, proverite rad svih njih
 • Proverite WordPress dodatke: ukoliko koristite neki od cms-ova na svom sajtu, proverite da li sve funkcioniše kako treba, naročito WordPress dodatke (pluginove). Obezbedite da svi softveri, aplikacije i dodaci budu instalirani u okviru svoje poslednje, najnovije verzije
 • Očistite komentare: Ukoliko koristite neki od cms-ova, vrlo verovatno da na svom blogu imate uključenu mogućnost ostavljanja komentara što često dovodi do velikog broja spam komentara botova.
 • Provera važnih tehničkih parametara: meta opisa, naslova i podnaslova, strukture sajta, mape sadržaja, datoteka i dr.
 • Optimizacija za mobilne uređaje: proverite i pregledajte sve stranice kako se otvaraju i ponašaju putem različitih mobilnih uređaja i sa različitim rezolucijama

Provera, analiza i unapređenje sadržaja na samim sajtovima

Sadržaj, i posebno svež i ažuriran sadržaj predstavlja rak-ranu svakog sajta. Zamislite da je Google posetilac vašeg sajta, a sajt npr. novine/portal sa različitim sadržajem. Kao i svakom posetiocu, Google-u je važno da na vašem sajtu uvek pronalazi relevantne, pouzdane i ažurirane podatke. Da li običnog posetioca zanima vest iz 2018. godine, naravno da ne.
Takođe veoma važna je činjenica da sadržaj pišete/objavljujete tako, da ispunjava namere posetilaca – ukoliko je web stranica o stolariji za kuću, ne treba da pišete tekstove i sadržaje koji nemaju veze sa ovom temom, već gradite sadržaje namenjene posetiocima.
Kreirajte svoj kalendar objava sadržaja – bez obzira da li su to sadržaji za prodajne stranice, blog, forum, ili neki drugi komunikacioni kanal (novosti – newsletter, društvene mreže, i sl.)
Promenite fotografije u okviru sadržaja – nema efikasnijeg načina da sadržaju udahnete novi život objavljivanjem i menjanjem grafičkih elemenata

——
Bez obzira da li pokrećete veliki rebranding ili jednostavno pravite minorne izmene na sajtu, početni korak ovog procesa je analiza sajta. Vaše odluke o izmenama i unapređenjima moraju da budu vođene analitikom podataka, poslovnim ciljevima i iskustvom SEO stručnjaka koji će vaš sajt podići na jedan viši nivo.