Najnoviji članci na blogu

Promena WordPress teme (ne)utiče na rangiranje

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Optimizacija sajta
promena wordpress teme

Da li promenom WordPress teme utičemo na rangiranje naših stranica na pretraživačima? Da, naravno

U slučajevima kada definišemo projekat redizajna sajta, veoma je važno da se rangiranje određenih veb sadržaja zadrži, ili još bolje, da se povisi kada su u pitanju pretraživači. Sama odluka i početak procesa redizajna znači da klijent i vlasnik sajta želi da unapredi svoj sajt, bilo da je u pitanju dizajn, rangiranje na pretraživačima i mnoge druge karakteristike.

Ne razlikuje se proces ni kada je u pitanju redizajn / promena WordPress teme određenog veb sajta i logično pitanje koje dobijamo je „da li će promena WordPress teme uticati na poziciju na Google-u?

Pročitajte više: 10 razloga zašto Google „ne voli“ vaš sajt

Nova tema ne donosi promena rangiranja, ali gotovo sigurno donosi predstavljanje podataka u nekom drugom obliku, formatu ili redosledu u HTML-u, što po logici, može doneti promenu rangiranja.

Google-ov Džon Miler u svojoj #AskGooglebot video-seriji upravo je odgovorio na ovo pitanje da promena WordPress teme može direktno uticati na rangiranje u Google pretrazi.

Od parametara kod kojih može doći do promene su stabilnost sajta, brzina sajta, sadržaj, meta podaci i indeksiranje određenih sadržaja.

Pre otpočinjanja procesa promene celokupne WordPress teme, neophodno je izvršiti detaljnu analizu sajta – kako SEO parametara, kao i sadržaja na samom sajtu. Pre otpočinjanja rada na implementaciji nove teme, u slučaju komplikovanijih projekata, predlažemo da obavezno kontaktirate vlasnika/dizajnera/autora nove teme i slobodno se raspitate ukoliko imate određenih tehničkih nedoumica.

  • Formatiranje paragrafa i naslova/podnaslova – gotovo neizbežni u većem broju slučajeva su problemi sa prikazivanjem sadržaja na sajtu. Retko ćete pronaći dve identične WordPress teme i potrebno je obratiti detaljnu pažnju na tekstove i naslove u okviru sadržaja sajta, detaljno, stranicu po stranicu (naročito od kada je Google najavio da će menjati naslove u svojim rezultatima pretraživanja)
  • Promena dizajna – gotovo sigurno će vam glavobolju zadati promena teme, u pogledu problema sa dizajnom. Proverite sve pozadinske fotografije, da li je prikazan ALT tag, ikonice i sve grafičke elemente koji mogu naštetiti korisničkom iskustvu na samim stranicama. Proverite detaljno svaki deo sajta
  • Brzina sajta – u mnogim slučajevima, nova WordPress tema može da drastično uspori ili ubrza učitavanje veb stranica, što može uticati na saobraćaj na vašem sajtu i da se shodno tome, odrazi i na rangiranje stranica. Detaljno proverite brzine učitavanja svih stranica sajta, naročito Core Web Vitals parametre First Contentful Paint i DOMContentLoaded
  • Meta podaci – ukoliko ste u starijoj verziji koristili neki određeni SEO dodatak (plugin), potrudite se da i u okviru nove teme koristite identičan i proverite kako su generisani ovi podaci koji su veoma važni za pretraživače. Struktuirani podaci, poznatiji kao Schema.org su vrsta meta podataka koje koriste pretraživači kao što je Google da bolje shvate sadržaj na samoj stranici i takođe proverite kako se prikazuju u okviru nove organizacije sajta
  • Proverite funkcije – jedan od najvažnijih fajlova u strukturi WordPress sajtova je functions.php u koji postavljamo sve kodne i programerske sadržaje neophodne za rad sajta, kao i određenih dodataka, pluginova i widget-a

Proces promene/redizajna WordPress teme je komplikovan i ozbiljan proces koji uključuje različite analitike, dizajnerska i programerska znanja, i to sve u cilju unapređenja rada i funkcionalnosti samog sajta. Pre otpočinjanja projekata, potrebno je definisati plan redizajna WordPress sajta kako bi zadržali pa i unapredili neophodne performanse sajta.